Emeklilik Primlerinde SON GÜNCELLEME! 2000 – 2008 Girişlileri İlgilendiriyor!

Emeklilik prim gün sayısı güncelleniyor. 2000 ile 2008 tarihleri arasında işe girişi yapılan vatandaşları ilgilendiren emeklilik prim gün sayısına dair detaylar haberimizde…

Ülkemizdeki emeklilik sisteminde yeni düzenlemelere dair sinyaller verildi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik şartlarında önemli güncellemelerin yapılacağına dair açıklamalarda bulundu. Çalışanlar için emeklilikte yaş ve gün sayısına ek olarak prim günü de yerine getirilmesi gereken temel kriterlerden kabul ediliyor. Gündemdeki emeklilik prim gün sayısı güncellemesi işe giriş tarihine bağlı olarak milyonlarca çalışanı etkiliyor.

EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI DEĞİŞTİ Mİ?

Milyonlarca çalışan vatandaşı yakından ilgilendiren emeklilik sistemindeki güncellemelere dair açıklamalar yakından takip ediliyor. Yeni emeklilik sistemiyle beraber çalışanların uzun vadeli çalışması teşvik edilecek. Yapılan değişikliklerle çalışanların emeklilik maaşlarının artmasında da prim gün sayısı etkili olacak. Gerçekleştirilecek emeklilik düzenlemesine dair AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamalarda bulundu. Peki, emeklilik prim gün sayısı ne kadar olacak? Yeni emeklilik düzenlemesi ne zaman geçerli olacak? İşte yeni emeklilik sistemine dair detaylar…

AK PARTİ GRUP BAŞKANI GÜLER’DEN EMEKLİYE AÇIKLAMA

Ülkemizdeki çalışanların emeklilik sisteminde yapılacak son güncellemelere dair AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler detaylı açıklamalarda bulundu. Emeklilik için gereken prim miktarı, prim süresi ve yaş kriterlerinde değişiklikler yapılacağını ifade etti. Güler açıklamalarında gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının 65, 67, 70 olduğuna değinirken ülkemizde çalışan ve emekli sayısı arasındaki dengesizlikten söz etti. Gerçekleştirilecek çalışmalar doğrultusunda daha adil bir emekli maaşı hesaplamasının yapılması büyük önem taşıyor. Örneğin, 10 bin gün primi olan bir çalışan ile 3 bin 600 gün primle emekli olan bir çalışanın aynı maaşı alması noktasındaki problem yeni sistemle ortadan kaldırılacak.

EMEKLİ MAAŞLARINDA HESAPLAMA FARKI

Yeni emeklilik sistemine geçiş planları yürütülürken hali hazırdaki emeklilik sistemi 3 ayrı dönem için farklı hesaplanıyor. 2000 öncesi işe girişi yapılanlar, 2000 – 2008 tarihleri arasında işe başlayanlar ve 2008 sonrası giriş tarihi olan çalışanlar için emeklilik hesaplaması değişiklik gösteriyor. Hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan aylığa güncelleme katsayı eklenerek emekli aylığı belirleniyor. Geçmiş yılların güncelleme katsayısı ile son yılın zamları dikkate alınarak emeklilik yılına göre maaş miktarı farklılık gösterebiliyor. Bu hesaplamalar doğrultusunda 2024’te emekli maaşını almaya başlayan vatandaş, 2025 yılında emeklilik hakkını elde eden bir vatandaştan yüzde 30 yüksek aylık alabiliyor.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yeni emeklilik sisteminin 2024’ün üçüncü çeyreğinde Orta Vadeli Program çerçevesinde hayata geçirilmesi bekleniyor. Teknik çalışmaların neticelendirilmesi sonucunda hazırlanacak taslakların son halinin verilmesiyle Meclis’e yeni yasama döneminde getirileceği biliniyor. OVP (Orta Vadeli Program) çerçevesinde ele alınacak yeni emeklilik sistemi ve maaş hesaplama sistemine dair “Çalışanların istihdamda daha uzun kalmasını teşvik eden, aktüeryal denge ve hakkaniyeti öncelikli tutan düzenlemeler gerçekleştirilerek sistemin mali devamlılığı güçlendirilecektir” açıklaması yapılmıştı.

Açıklamalar doğrultusunda emekli maaşlarında prime esas kazanç miktarından ziyade çalışma gün sayısının belirleyici rol oynayacağı öğrenildi. Bu sayede çalışanlar emekli maaşlarının yüksek olması için sistemde daha uzun süre kalmak konusunda da teşvik edilmiş olacak. Bu durumda ise emeklilik hakkını şu an almak isteyen bir vatandaş ile Ocak ayında dilekçesini veren bir vatandaş arasında yüzde 30 oranındaki maaş farkı ortadan kalkacak.