Kaliforniya biberine Rus pazarı darbesi

Türkiye’nin sebze merkezi Antalya’da yetiştirilmeye başlanan Kaliforniya biberinin üreticisi, yarı yarıya düşen fiyatlardan şikayetçi. Üretiminin yüzde 95'inin Rusya'ya ihracatı yapılan C vitamini deposu biberi bu kez Rusya pazarındaki sıkıntı vurdu.

Üretiminin büyük bölümü Antalya’da yapılan ve pazarının yüzde 95’inin Rusya olduğu C vitamini deposu rengarenk Kaliforniya biberinde pazar sıkıntısı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıla oranla fiyatı yarı yarıya düşen biberin üreticisi, pazarın olmaması nedeniyle ürünün dalında çürüyeceğini dile getirdi.
Güney ve Orta Amerika menşeli olan ve son yıllarda Türkiye’nin sebze merkezi Antalya’da yetiştirilmeye başlanan Kaliforniya biberinin üreticisi, fiyat düşüklüğü ve pazar sıkıntısından yakındı. Yüzde 5’i iç piyasaya, yüzde 95’i Rusya’ya ihraç edilen Kaliforniya biberinde bu yıl pazar sıkıntısının olması nedeniyle üretici zor durumda kaldı. Günde ortalama 150-200 ton Kaliforniya biberinin girdiği Antalya Toptancı Hali’nde üretici biberine alıcı bekliyor.
Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Nevzat Akcan, Kaliforniya biberinin pazarının Rusya’ya endeksli olduğunu kaydetti.
Kaliforniya biberinin yüzde 95’inin ihraç, yüzde 5’inin iç piyasada tüketildiğini ifade eden Akcan, Rusya pazarındaki sıkıntı nedeniyle geçtiğimiz yılın aynı dönemde 7 lira olan ürün fiyatının bu dönemde 3 liraya kadar düştüğünü belirtti. Akcan, "Üreticin bu masrafların ardından düşük seyreden fiyatlarla para kazanması mümkün değil. Herkes yetişen biberini toplamak istiyor ama pazar sorunu olunca bekletiyor. Olgunlaşan ürün mecbur toplanıyor belki satılır diye hale götürüyor" diye konuştu.

"Kaliforniya Rusya’ya endeksli"
Çiftçinin çöpe gitmemesi için ürününü ucuz fiyatlara satmak zorunda kaldığını dile getiren Akcan, "Tüccarın eline düşüyor. Tüccar da dolaylı yönlerden Rus pazarına ürünü sokmaya çalışıyor. Rusya’ya ihracat açıldı deniliyor ama üreticinin malını alan hiçbir firma yok. Kaliforniya biberinin piyasası Rusya’ya endeksli. Domatesin iç piyasası var, başka ülkelere satılabiliyor. Rusya pazarı açılmadığı sürece üreticimizin para kazanması mümkün değil. Borcu olmayan üreticimiz yok. Yerli firmalara, üreticinin malını alan firmalara Rusya pazarının açılması gerekiyor. Bir şekilde Rusya krizini aşmamız gerekiyor. Seranın dışında araba biber yüklü pazar bekliyor. 3 gün sonra ürün yine olgunlaşacak. Pazar olmayınca dalında kalacak, çürüyecek" diye konuştu.

"150-200 ton biber satılmayı bekliyor"
Kaliforniya biberinin yüzde 90’ının Aksu’da üretildiğini kaydeden Akcan, "En büyük üretici Aksu. Şuan halde 150-200 ton arası satılmayı bekleyen Kaliforniya biberi vardır. Her geçen gün bu miktar artıyor. Ürünü dalında fazla bekletemezsiniz, dalında kalırsa çürüyecektir. İç piyasada bazı kimyasal kalıntı söylemleri sebze tüketimini azaltıyor. İç piyasayı da kendi kendimize öldürüyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Pazar çıkmazsa imha edeceğiz"
Aksulu çiftçi Ramazan Özalp, 25 dönüm alanda 3 yıldır Kaliforniya biberi ekimini yaptığını belirtti. Geçtiğiniz yıla oranla Kaliforniya biberinin fiyatının yarı yarıya düştüğünü anımsatan Özalp, "10 gündür sipariş bekledim. Sevindirici haber dün gelince toplamaya başladık. Ama kısa süre önce biber getirmememi söylediler. Siparişin iptal olduğunu söylediler. Biz de topladık, kamyonette bekliyor. Yine de hale gidip pazar bekleyeceğiz. Zaten fazla bekleyemeyiz. 3 gün içinde alıcı çıkmazsa imha edeceğiz" dedi.

"Tarımı olumsuz etkiliyor"
Kaliforniya biberinin az olan pazar payının kimyasal kalıntı haberleriyle daha da düşürüldüğünü dile getiren Özalp, biberde hormon kullanımının söz konusu olmadığını, bilgisiz kişilerin konuşmasının tarımı olumsuz etkilediğini söyledi.
Biber üreticisi Hatice Ataman, ağustos ayından itibaren ürünü büyütmek için çalıştıklarını belirerek, bin bir güçlükle olgunlaştırdıkları biberin fiyatının düşük olmasının kendilerini üzdüğünü dile getirdi.
Tatlı, sulu ve lezzetli bir biber cinsi olan Kaliforniya, yemeklerde, dolmalarda, omletlerde kullanabildiği gibi C vitamini deposu olmasıyla biliniyor.