Star Gazetesi yazarı Orhan Miroğlu, Mardin Midyat'ta doğan Orhan Miroğlu'nun gençliği Batman ve Diyarbakır'da geçti. Kürtçe konuştuğu için hapis yapan Miroğlu, 1970-1980 yılları arasında demokratik gençlik hareketi içinde bulundu. 1980'de Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu.
Bir yıl öğretmenlik yapmasının ardından 12 Eylül 1980 asker darbesinden sonra tutuklanarak Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çıkartıldı. Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davasında 15 yıl mahkumiyet cezasına çarptırıldı.
1988'de cezaevinden tahliye edilen Miroğlu, 1995'e kadar siyasi yasaklıydı.
20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Kürt aydını Musa Anter'in yanında olan Miroğlu ağır yaralandı ve bir süre tedavi gördü.
1999'dan bu yana önce Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi'nde (DEHAP) Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.
Miroğlu, bağımsız milletvekili adayı olduğu 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri sırasında Mersin'deki seçmenlerine Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle mahkum oldu.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi (DTP) genel başkan yardımcısıyken yaptığı konuşmalarda "PKK örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle Orhan Miroğlu'nu iki yıl bir ay hapis cezasına mahkum etti.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcılığı da yapan Miroğlu parti hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kapatma kararında siyaset yapması yasaklandı. Gerekçe olarak Miroğlu'nun DTP yöneticisiyken PKK hakkında yaptığı konuşmalar gösterildi.
"Dijwar - Onlara Dair Her Şey" (Avesta Yayınları - 2004) ve "Çapraz Ateşte İki Halk: Türkler ve Kürtler - Yeni Jeopolitika ve Nasyonalizm" (Beybun - 2005) isimli iki kitabı bulunan Miroğlu Radikal İki, Ülkede Özgür Gündem, Özgür Politika ve BirGün gibi gazete ve dergilerde yazılar yazdı.
Star Gazetesi'nde köşe yazarlığını sürdüren Miroğlu evli ve iki çocuk babasıdır.