Bahar alerjileri ile nasıl baş edilir?

Bahar rüzgarıyla yaşama hız verirken beraberinde de polenlerini savuruyor ve bahar alerjisi ortaya çıkıyor. Bir çoğumuz için alerji bahar döneminde yaşam kalitemizi etkileyen bir durum. Bahar alerjileri ile nasıl baş edilir sorusunu bir de Ezgi Koçak'tan dinleyelim.

Alerji rahatsız edici bir durum olduğu gibi, aslında gerekli de... Evet gerekli. Vücudun dışardan gelen allerjenlere karşı kendini korumak için verdiği yanıt aslında her bir hapşırık  ve kaşınma.Tamam pek hoş değil kabul ama savunma sisteminizin çalıştığının da bir göstergesi. Peki ne yapabiliriz? Öncelikle alerjiye neden olan etmeni tespit ederek işe başlayabiliriz. Bu bir ev akarı olabileceği gibi, polen, toz, güneşde olabilir. Neye alerjiniz olduğunu bilmiyor iseniz cilt dokusuna uygulanan alerji testleri ile neye alerjiniz olduğunu kolayca saptayabilirsiniz. Bundan sonra mümkün olan en iyi tedavi şeklide alerjenden mümkün olduğunca uzak durmaktır. Mümkün olduğunca diyorum çünkü her zaman sakınmak mümkün olamayabilir. Örneğin benim her baharda doğanın uyanışıyla birlikte alerjim de başlar. Ne mi yapıyorum peki? Bu dönemde öncelikle sıvı alımımı artırıyorum.

Burnumun tıkanmasına izin vermiyorum. Serum fizyolojik gibi burun damlaları yardımı ile burnumu temiz ve açık tutuyorum. Güneş koruyucumu düzenli evden dışarı çıkmadan yarım saat öncesi uyguluyorum. Evde yattığım odada halı, perde gibi toz tutacak materyalleri bulundurmuyorum ki bu gerçekten çok işe yarıyor.İşten geldiğimde gün boyu kıyafetlerime ve cildime yerleşen tozdan kendimi duş alarak arındırıyorum. Bir dönem yaptırdığım burun içine uygulanan Rhinolight uygulamasıda beni oldukça rahatlatmıştı. Rhinolight bahar alerjisinde uygulanan hamilelerin bile güvenle başvurabileceği bir ışın tedavisi. Tüm bu yöntemlere rağmen şayet alerjinizi kontrol altına alamıyor iseniz bırakın savaşmayı, doğa ile barışın, emin olun o da sizinle savaşmayı bırakacaktır.