Çocuklarda güvenli ilaç kullanımı nasıl olmalı?

Çocuklarda güvenli ilaç kullanımı nasıl olmalı? Çocuklarımızda ilaç kullanımı sırasında nelere dikkat etmeliyiz? Hangi ilaçlar çocuklarımız için daha güvenli? RUMELİ70 Eczanesi Eczacısı Ezgi Koçak yanıtladı.

Çocuklarımıza klinik gereksinim göz önünde tutularak ister vitamin olsun ister antibiyotik mutlaka bilinçli ilaç tükettirmek gerekir. Zira doğumdan itibaren vücut organlarının ve fonksiyonlarının tam anlamıyla oturması bir süreç alır. Bu süreçte verilen ilaçlar karaciğer ve böbreklerde tahribata sebep olabilir.Özellikle 3 yaşa kadar mutlak suretle hekim önerisiyle çocuğa ilaç verilmelidir.Çocuklarda çoklu ilaç kullanımı doktor aksini önermedikçe yine dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Zira çoklu ilaç kullanımında çocuk kendini kötü hissedebilir akabinde bulantı ve kusma yaşayabilir ve alınan doz etki göstermeden vücut dışına çıkabilir.

Çocuklara verilen ilaçların mutlaka son kullanım tarihleri ile saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Çocuklara en çok süspansiyon yani şurup formlarının verildiği göz önünde alındığında ağzı açıldıktan ve sulandırıldıktan sonra bu grup ilaçların 2 ila 8 derece arasında olan buzdolabında saklanması gerekmektedir. Öksürük şurupları yine içinde bir miktar alkol barındırdığı için ağzı açıldıktan sonra yine sulandırılarak hazırlanan antibiyotikler gibi 10 günlük kullanım süresi sonunda atılmalıdır. Şurupların bozulduğunu şurubun kapağına bakarak anlayabiliriz. Kapağı açtığınızda kristalleşen şeker kristalleri size ilk sinyali vermektedir.Yine dikkat edilecek bir diğer nokta süspansiyon formu ilaçları kullanmadan önce çalkalamak gerektiğidir. Göz, burun, kulak damlaları da yine ağzı açıldıktan sonra 10 gün içinde tüketilmeli bu süreci, aşan ilaçlar kullanılmamalıdır.