Ergenlerde yeme bozuklukları ve sebepleri nelerdir? tedavi yöntemleri nelerdir? Cevapla Tv Uzmanı Uzman Psikolog Fundem Ece Kaykaç şu şekilde cevapladı;
Ergenlerde yeme bozukluğu iki türlü karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki anoreksiya nervoza burda ergenlik döneminde özellikle güzellik algısı son dönemlerde otuz dört beden olma çabası işte sıfır bedenler vesaireler türedi
Çokça biliyorsunuz ki bununda çok sağlıksız olduğuda artık hatta modeller bile kabul edilmiyor bununla ilgili ancak bu algı maalesef ki reklamlara sektörlere oturmuş bir vaziyette bu algı ile birlikte ergenlik döneminde kendisini keşfetmeye başlayan kişi ne yapıyor, bir dakika ben güzel değilim diyor yada işte otuz sekiz beden ise 36 olmak istiyor otuz altı ise otuz dört olmak istiyor hep bir kilo hissetme hali varsa o kişide ve sürekli aman şurda yağım var burda fazlalığım var gibi şeylerler sürekli iştahsızlık yemek yemeyi bırakma kendi normalde sağlıklı kilosundan daha düşük bir sayıdayken bile dahada düşme gibi şeylerle karşılaşıyorsanız bu anoreksiya nervoza olabilir bu sefer burda mutlaka hem bir beslenme uzamanından destek almanız gerekiyor hem bir psikologdan destek almanız gerekiyor. Öncelikle bir dahileye uzamanına zaten tahlilleri yapılacaktır ve sonrasında bir beslenme uzamanı ve aynı zamanda bir psikolog eşliğinde ilerletilmesi gerekiyor. Kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken bir rahatsızlık aslında. Bir diğer yeme bozukluğu ise bulimia olarak geçiyor ergenlerdede çokça rastladığımız bir durum hata bu ünlünlerin sanatçıların da bir dönem modası olmuştu kusturuyor kendisini ve zayıf kalıyor diye ki zaten böyle bir şey mümkün değil sadece ne oluyor yemek borusuna ciddi anlamda yırtılmalar hatta kanamalar gibi durumlara yol açabiliyor bulimia dediğimiz rahatsızlıkta kişinin bir anda çokça kalori alıp orda belki bir duygusal boşlukla hemen gidip atılması yada stres odaklı yemesi yada yaşadığı sorunlarla baş etme gibi zihninde birleştirmiş olabilir.
Çokça kalori alıp alıp sonrasında kendisini kusturması, peki bunun için ne yapmak gerekiyor. Bunun içinde yine ayı şekilde bir beslenme uzmanı ve psikolog eşliğinde ilerlenmesi gerekiyor. Kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Baktınız ki böyle bir şey fark ettiğiniz çocuğunuzda etrafınızda arkadaşınızda mutlaka yönlendirme yapmanız gerekiyor. Çünkü ilk aşamada anlaşılmıyor bulimia ama sonrasında çok büyük organ zedelenmelerine yol açabiliyor.
Ergenlerde iki tür yeme bozuklıkları çıkmaktadır. Bunlardan birincisi 'Anoreksiya Nervoza'dır.
Özellikle son dönemde artışta olan reklamlar ve görüntü takıntıları sonrasında kız çocuklarında erkeklere oranlara daha çok görülmektedir. Ekranların aktarmış olduğu; daha ince olmanın daha güzellik, beğeni ve onaylanma algısı yaratması ile birlikte; özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde de sıfır beden olma takıntısı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gerek diyet kısıtlaması uygulayanlar, gerekse aşırı yeme atakları olanlar zayıf kalmaya aşırı gayret gösterir karbonhidrat ve yağ içeren yiyeceklerden kaçınırlar.
Bu hastalığın oluşumunda gelişimsel aile dinamikleri ve biyolojik faktörler önemli rol oynar.
Bu kişilerin ergenlik dönemi sorunlarıyla baş edebilmede yetersiz oldukları, sosyal çevrede ince olmak önemliyse kendilik değeri ve başarının kriteri olarak anoreksiya nervoza geliştiği ileri sürülmektedir.
Bulimia Nervosa
Bulumia nervosa, (kusma hastalığı) bir abur cubur seansından sonra, yani fazla yemekten sonra, kişinin istemediği fazla kalorilerden kurtulmak için kusma yolunu seçtiği bir hastalıktır. Ancak bir kerede 1000 kaloriden 10 000 kaloriye kadar çıkabilir. Bu kalorilerden kurtulmak için hasta ya kusar ya da laksatif kullanır. Bir de, zayıflama hapları alma, aşırı egzersiz yapma ve bu yüzden aşırı yorgun düşme gibi yolları seçenler de vardır.
Bulumikler kendilerinin güvenli bir ortamda yaşamadıklarını düşünürler. Yaptıkları her şeyi başkalarını rahat ettirmek için yaparlar ve duygularını sürekli saklarlar. Yemek, bu kişilerin tek güven kaynağıdır. Ayrıca kusma işlemi burada tıpkı ağlama, bağırma ya da öfke duyma gibi, bir tür duyguların dışavurumu olarak da algılanabilir.
Kaynak: Cevapla Tv