Sivilce nasıl oluşur? Akne nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? Cevapla Tv Uzmanı Dermatoloji Uzmanı Neslihan Dolar açıklamalarda bulundu.
Sivilce Nedir?
Tıpta akne olarak
adlandırılan sivilce deride bulunan kıl kökü ve yağ bezlerinin bir
hastalığı. Kıl kökleri içerisine açılan yağ bezlerinin fazla
miktarda yağ salgılaması nedeni ile, keratin ve sebumdan oluşan bir
tıkaç oluşuyor. Kıl köklerinin tıkanması ve burada bulunan
mikroorganizmaların etkisi ile akne ortaya çıkıyor.
Cevapla Tv Uzmanı Dermatoloji Uzmanı Neslihan Dolar'ın açıklamaları
'Sivilce yani akne tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır aslında. Ergenlik döneminde Nüfusun yüzde sekeninde ortaya çıkabilen bu durum aslında hepimizin hayatında bir kere sivilce ile karşılaşmızıştır. Ancak geçmeyen ve iz bırakan sivilceler mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ergenlikte Aşırı yağlanma hormonların etkisi ile cilt porlarında tıkanma ve cilt altı dokunun haraketlenmesi ile enfeksiyon bakteriler ve derken sivilce oluşumu sivilcenin öncü lezyonu siyah noktalardır. Yani siyah nokta ile karşılaşmışsanız bilinki bunlar zamanla akneye dönüşebilecektir. Yani sivilceye dönüşebilecektir.
Sivilce tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve
maskelerle veya kulaktan dolma bilgilerle tedavi edilememektedir.
sivilcenin pek çok nedeni vardır. bunların başında hormonal
bozukluklar yer almaktadır. Kadınlarda yirmi yaşından sonra ortaya
çıkan sivilcelerde özellikle çene bölgenizi tutmuş iz bırakan ve
neler uyguladıysanız geçmeyen sivilcelerde bilinki altta mutlaka
hormonal nedenler yatmaktadır. Bunların tedavisi gerekmektedir.
polikistik over sendromu diyede bildiğimiz saç dökülmesi sivilce
problemi tüylenme insülin direnci gibi pek çok faktörüde içeren bir
durum vardır ki bu sadece sivilce değil sizin hayat kalitenizide
etkileyen bir durumdur ve tedavi edilmesi gerekir.
Sivilce tedavisinde kullanılan pek çok yöntem vardır.
Bu yöntemlerin hepsi tıbbi yöntemler olmakla birlikte daha çok iz bırakmadan sivilceyi iyileştirmeye yönelik çabalar içermektedir. bunların başında sivilcenin neden olduğu ortaya çıkarıldıktan sonra çıkılan bu yolda öncelikle sivilcenin nedenini ortaya koyacağız ve hormonlarsa hormonları tedavi edeceğiz kozmetik sorun varsa kozmetik sorunları ortadan kaldıracağız gibi nedene yönelik tedavi yapacağız ama bunu dışarıdan uygulayacağımız yöntemlerlede destekleyeceğiz. Sivilcede en çok karşılaşmış olduğumuz sorun kişinin tedaviye uyamaması çünkü tedaviler uzun sürüyor ve bu bir ay ile bir sene arası devam eden bu tedavi sürecinde özellikle erkek hastalarımız çok sık sıkılıyor ve tedaviyi yarım bırakıyor, yarım bırakılan bu tedaviden sonra aslında sivilcelerimiz dahada kötüleşiyor işte durumlarda biz sizlerin evde üç ayda alacağınız sonuçları klinik ortamında bir defada on günde alabilceğimiz yöntemleri uyguluyoruz bunların başında özel karışımlarımla birlikte hazırlamış olduğumuz akne peelinglerinden çok iyi neticeler alıyoruz bu akne peelingleri sizlerin evde üç ay krem sürerek alcağınız yolu kısaltıyor aslında ve böylece hem sivilceleri hemde izlerinize yönelik bir tedavi uygulamış oluyoruz.
Bununla birlikte eş zamanlı olarak evde kullanacağınız basit bakımlarla sivilceleri tedavi edebiliyoruz ancak bazen sivilceler o kadar derinden çıkıyorki dışardan uygulacağımız yöntemler yetersiz kalıyor ve A vitamini içeren haplar uyguluyoruz bu tarz hapları uygularken lütfen bir doktor kontrolünde uygulamanızı öneriyoruz çünkü bazen anlık sivilceleri çok güzel tedavi ediyorsunuz bir ayın içersinde mükemmel bir cilde kavuşuyorsunuz ama tedaviyi yarım bıraktığınızda iki yıl içerisinde başa çıkamayacağınız sivilcelerle karşılaşabiliyorsunuz bu nedenle sistemik tedavi mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır'
Çok sık karşılaştığımız cilt hastalıklarından birisi olan sivilce (akne vulgaris), genelde ergenilk çağında başlar ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler bırakabilir. Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce, kist, siyah nokta şeklinde kendini gösterir.
Kaynak: Cevapla Tv