Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi için 5 kritik uyarı

Tüp bebek tedavisinde en önemli aşamalarından bir olan embriyo transferi tarihi yaklaştıkça, kişilerde heyecanın arttığını, heyecanla birlikte stres oluştuğunu söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, bu aşamada 5 kritik noktaya dikkat edilmesi çağrısında bulundu.

Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, embriyo transferinde dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Tüp bebek tedavinizin en önemli aşamalarından bir olan embriyo transferi tarihi yaklaştıkça, doğal olarak yaşadığınız heyecan da artar. Embriyo transferinin başarılı olup olmayacağını düşünmek bile stresinizi arttırır ve vücudunuza tepki verdirebilir. Her şeyi bir kenara bırakıp, sizin için hazırladığımız küçük ama etkili listeyi uygulamaya çalışın ve hatta siz de kendi deneyimlerinizden yola çıkarak küçük bir liste yapın” dedi.
Prof.Dr. Cem Fıçıcıoğlu, embriyo transferi için beş maddeyi şöyle sıraladı:
“Vitamin ve Mineraller konusunda destek alın: Vücudunuz optimum seviyede çalışmak için, en kaliteli yakıtı kullanan inanılmaz bir makine. Hamilelik öncesi hazırlık aşamasında beslenmenizi, yani vücudunuzun yakıtını gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Belki de tuz alımını azaltmanız, daha fazla su içmeniz veya tahıllı ekmeğe geçmeniz gerekiyor. Yaptığınız her küçük değişiklik, ileride size büyük bir fayda sağlayacaktır, fakat hiçbiri 600 - 800 mcg’lik folik asit içermekten daha fazlasını sunmaz. Eğer multi vitamin kullanmanız gerekiyorsa, doğru miktarda folik asit içerdiğinden emin olun. Embriyo transferi aşamasında sizin için gerekli olan sağlıklı bir rahim astarıdır. Buna sahip olabilmek için alacağınız multi vitaminlerde ya da besinlerde vücudunuzu serbest radikallerden koruyan selenyum, hormonların sağlıklı yükselmesi için kritik olan Omega 3 yağ asitleri gibi kromozomal kırılmaları önlemeye yardımcı olan Demir ve L-Arginin bulunmasına özen gösterin. Zaten doktorunuz bu konuda gereken özeni gösterecektir.
2. Temiz beslenin ve detoks yapın: Temiz beslenme, son on yılın önemli sağlık mesajlarından biridir. Çoğu insan bunu nasıl yapabiliriz diyerek kaçsa da hamile kalma düşüncesi size yakın gelmeye başladığı andan itibaren bu harekete siz de katılmalısınız. Evet daha sadece aklınızda hamilelik varken buna başlamalısınız ki, hem hamilelik hem de sonrasındaki süreçlerde kendiniz ve bebeğinizin sağlığına yatırım yapmış olun. Temiz beslenme konusunda yiyebileceğiniz en iyi gıdalar kepekli tahıl, ıspanak, lahana, Omega-3 ve hindistancevizi yağı gibi iyi yağlar, organik etler, taze sebze ve çok sayıda sıvı içerir. Alkolü hayatınızdan çıkartmak, kafein alımını azaltmak ve sigarayı bırakmanın zamanı da geldi demektir. Kısa sürede enerji düzeyinizin yükseldiğini ve genel sağlığınızın arttığını görmeye başladığınızda zaten siz kararınızı vereceksiniz. Daha da önemlisi, vücudunuzdaki serbest radikal seviyelerini düşüreceksiniz ve embriyo için daha davetkâr bir ortam hazırlamış olacaksınız.
3. Akupunktur yaptırın: Guardian’da yayınlanan bir rapora göre ‘Akupunktur, doğurganlık tedavisi gören kadınlar için hamile kalma şansını yüzde 65 oranında arttırabilir’ diyor. Bu bilgi, 2008 yılında yayınlanan bu konuda hazırlanmış önemli bir çalışmadan elde edilen bir sonuçtur: Embriyo transferi ile birlikte uygulanan akupunktur, in vitro fertilizasyon geçiren kadınlar arasındaki gebelik oranlarını ve canlı doğum oranını arttırır’. Bilimsel alanda da kullanılmaya başlayan akupunktur, tabii ki bu konuda eğitim almış yetkin kişiler tarafından yapılmalıdır. Yüzyıllardır Çin’de kadın doğurganlığını arttırmak için de kullanılmaktadır. Akupunktur uygulamasının uterusa kan akışını uyardığı ve biyolojik stres tepkisini engellediği düşünülmektedir.
4. Rahatlayın: Stres ve aşırı duyarlılık, insanlarda kavga et veya kaç içgüdüsünün bir parçası olarak ve tehlikeli durumlarla baş etmek amaçlı olarak gelişir. Bununla birlikte modern yaşam sık sık, aşırı uyarılmış beyinlerimizin zor durumlarda kaldığı, ‘tehdit’ çok az olmasına rağmen aynı stres ile tepki göstermesine dahi yol açmaktadır. Hiç kimse ‘rahatlasana’ denmesinden, hatta sürekli bunu duymaktan hiç hoşlanmaz. Ayrıca bazen bu cümleyi duymak bile stresli olunmasına yol açabilir. Biliyoruz tüp bebek tedavisi kolay bir süreç değil, ancak başarılı bir embriyo transferi ve ardından da gerçekleşecek bir implantasyon için bu şekilde düşünmelisiniz. Normalde stresinizi tetikleyen şeyleri öğrenmek ve bu durumları en aza indirmek, kaçınıp yok etmek için teknikler geliştirmek için iyi bir zaman olabilir. Örneğin yoga ve nefes teknikleri ile ilgilenebilirsiniz. Sakinleştirici bir müzik listesi hazırlayın, daha sonra bu listeyi hamileliğinizde bebeğinizle dinleyebilirsiniz. Hep bu tür düşüncelere odaklanın. Endişenizi azaltmak için ne gerekiyorsa yapın. Şüpheniz varsa gözlerinizi kapatın, en sevdiğiniz tatil yerini düşünüp yavaş ve derin nefes alıp verin. Huzurlu ortamlarda, sizi rahatlatan insanlarla bir araya gelin.
5. Hayatınızın en uzun 2 haftasına hazırlanın: İmplantasyon prosedürü ve gebelik testi arasındaki iki haftalık süre boyunca beklemek için önceden hazırlıklı olmanız gerekir. Çoğu hasta, bunun tüm sürecin en zor kısmı ve hayatlarının en zor dönemlerinden biri olduğunu söylüyor. Transferinizden önceki birkaç hafta içinde bunu göz önünde bulundurun ve sizin için uygun bir eylem planı hazırlayın. Kendinizi meşgul edecek hoş aktiviteler bulun. Dizi izlemek, evde değişik rahatlatıcı el becerilerine odaklanmak, film seyretmek hiç fark etmez ne olursa olsun sizin için faydalı olacaktır. Sakın oturup saatleri sayıp, günleri işaretlemeye kalkmayın. İki haftanın sonunda gebelik testi yaptırdığınızda, huzursuz ve gergin olmamaya çalışın. Heyecanlı olacaksınız orası kesin, ama iyimser de hissetmeniz gerekir. Sizlere hazırladığımız bu listenin hiçbir şekilde kesin veya zorunlu bir liste olmadığını unutmayın. Tüp bebek tedavisinde uygulanan vakaların hiçbiri, bir diğerine benzemez. Bizlere gelen ve tedaviye uygun bulunan her hastamızın, embriyo transferinden mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için hangi adımları atabileceklerini bulmak için sizlere hazırladığımız önerilerden oluşan bu liste önemli bir destektir. Ancak her şekilde öncelikle kendi doktorunuzla görüşmeli ve bu süreçte yapacaklarınıza birlikte karar vermelisiniz.”