Libya'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla yürürlüğe giren ateşkes ikinci gününe girerken, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakanı Fayez el Sarraj ile ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter'in bugün Moskova'da bir ateşkes anlaşması imzalaması bekleniyor.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de, bugünkü köşe yazısında Libya'da yaşananlara mercek tutarak ateşkesin ardından neler yaşancağını yazdı.
Abdülkadir Selvi Libya'da ateşkes kararının alınması sonrasında Libya'da neler yaşanacağını kaleme aldı. Selvi yazısında ateşkes anlaşmasının bazı ülkeleri ve liderleri boşluğa düşürdüğüne dikkat çekti.
Selvi, yazısında ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte Libya’da her şey bitmediğini belirterek "Bu ülkede ateşkesin birkaç kez bozulduğu unutulmamalı. Aslında her şey yeni başlıyor" dedi.
İşte Selvi'nin "Libya’da çözümün formülü masada" başlıklı yazısının ilgili bölümü
Erdoğan-Putin’in ateşkes kararını almasıyla birlikte Libya’da
yeni bir sürece girildi.
Libya tezkeresine muhalefet
eden Kılıçdaroğlu ve Akşener’in ne düşündüğünü
sormuştum. Hafter’in ateşkesi kabul etmediği açıklanınca, o
gece yeni bir yazı yazıp “Gözler Putin’in üzerinde olacak.
Rusya Hafter’e desteğini sürdürecek mi?” demiştim. Yazının
finalini “Hafter’e teslim olunacak mı?” sorusuyla
bitirmiştim. Çünkü Hafter’in savaş karargâhında Rusya’nın
etkisini bildiğim için Hafter’in ne yapacağından
ziyade Putin’in nasıl hareket edeceği önemliydi.
Ateşkes kararının alındığı 12 Ocak gecesi saat 24.00’e yaklaşırken başta Fransa olmak üzere “içimizdeki Fransızların” da ateşkesin yürürlüğe girmemesi için ne denli çaba gösterdiklerini tahmin edebiliyordum. İlk işaret Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin’in görüşmesiyle geldi. Saatler 24.00’e gelirken Putin, Hafter’in ateşkesi kabul ettiği bilgisini ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdi. Sonra kamuoyuna açıklandı.
Ateşkes kararının yürürlüğe girmesiyle bazı liderler boşluğa düştü.
1- Fransa Cumhurbaşkanı Macron.
2- Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan.
3- Mısır Cumhurbaşkanı Sisi.
Türkiye’den ise Libya’ya asker gönderilme tezkeresine karşı yürüttükleri sert muhalefetle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Meral Akşener’i bu listeye ekleyebiliriz.
Ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte Libya’da her şey bitmiş
değil. Bu ülkede ateşkesin birkaç kez bozulduğu unutulmamalı.
Aslında her şey yeni başlıyor.
1- Önemli olan ateşkesin kalıcı hale gelebilmesi.
2- İç savaşı sona erdirecek olan siyasi çözümün bulunması.
Anahtar cümleyi, “Libya’da Hafter’i yok saymamız mümkün değil” diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kurdu. İktidarın Serrac ve Hafter güçleri arasında dengeli paylaşımı gerekiyor. Erdoğan ve Putin’in ikinci adımı bu olacak.