İlker Başbuğ, Yüce Divan'da yargılanacak mı? Orhan Uğuroğlu sordu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a grup toplantısı konuşmasında söylediği sözler üzerine Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, konuyu gündemine aldı. Uğuroğlu, İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmayacağını sordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a seslenerek "Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Bu, boru göstermeye benzemez. Bu defa parlamento hukuku boruyla sindirilemez." ifadelerini kullanmıştı.

Bugünkü köşesinde konuya yer veren Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu, "İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanacak mı?" diye sordu. 

İşte Orhan Uğuroğlu'nun o yazısı:

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un askerlerin sivil mahkemelerinde yargılanmasına ilişkin olarak Meclis'te sabaha karşı 00.55'de önerge veren AKP'lileri "FETÖ'nün siyasi ayağı" olarak adres göstermesi üzerine tarafların görüşlerini aktarıyoruz.

Birçok medya kuruluşu da yazılarımı alıntıladı.

Dönemin, AKP Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, MHP'nin Grup Başkanvekilleri Oktay Vural, Mehmet Şandır ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, CHP eski Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün görüşlerine yer verdim.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu konudaki tartışmaya TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı şu sözlerle katıldı:


"Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir genelkurmay başkanı, bu düzenlemeyi bahane ederek Meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır.

Özellikle kendi grubumuza sesleniyorum: Parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız.

Yaklaşık 11 yıl önce tüm partilerin desteğiyle çıkarılan bir düzenlemenin üzerinden FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması en hafif tabiriyle Meclise saygısızlıktır.

Meclisi ve milletvekillerini aşağılayarak, sadece darbe ve vesayet zihniyetine hizmet edilebilir. Bu, boru göstermeye benzemez. Bu defa parlamento hukuku boruyla sindirilemez."

Değerli okurlarım,

Önce şunu vurgulayayım. İlker Başbuğ da Dursun Çiçek de TBMM'yi suçlamıyorlar ki, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmaları için gece yarısı bu yasa değişikliğini önerenlerin FETÖ ile iltisaklarını soruyor.

Yazının tamamı için tıklayınız