Nagehan Alçı çığ felaketini ve Pegasus kazasını yazdı

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Van Bahçesaray'da yaşanan çığ felaketini ve dün gerçekleşen Pegasus kazasını köşesine taşıdı.

Türkiye'yi yasa boğan Van Bahçesaray'da yaşanan çığ felaketinin ardından kahreden bir haber de İstanbul'dan geldi. Dün Pegasus uçağının pistten çıkarak 3'e bölünmesi herkesi derinden etkiledi.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı da bir çok yazar gibi konuyu köşesine taşıdı. Nagehan Alçı çığ felaketi için gerekli tedbir ve önlemlerin yeterli olmadığını yazarak "Duyunca çok şaşırdığım ikinci nokta kurtarma ekibinde bu tip aramalarda olmazsa olmaz olan transponder cihazlarının bulunmayışı" dedi. 

Alçı bugünkü "Giden 38 canın ardından ortaya çıkan korkunç gerçek" başlıklı yazısında,  "Bir havayolu 3. kez aynı hadiseyi yolcularına yaşatıyorsa bunun sebeplerinin muhakkak araştırılması ve hesabının sorulması gerekir…" ifadelerini kullandı. 

İşte Nagehan Alçı'nın yazısından bir bölüm:

Felaketler peş peşe geliyor. ‘Geldi’ demeye dilim varmıyor zira bitmiyor kazalar, afetler...

5 Şubat 2020 kapkara bir gün olarak tarihe geçti. Elazığ depreminin yaraları henüz sarılmamışken gelen haber hepimizi perişan etti. Acımız çok büyük…

Ancak yalnızca üzülerek, ah vah ederek geçiştiremeyeceğimiz bir tablo var karşımızda. İlk gün 5, ikinci gün 33 ölü ve 3 kayıpla birlikte çok vahim bir çığ faciası bilançosu bu.

Haberi aldığımda felaketin meydana geldiği dünyalar güzeli Bahçesaray ya da kadim ismiyle Müküs gözümde canlandı. 2010 yazında hem de dün aralarında çığ altında yaralalan Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından AK Parti Van eski milletvekili Gülşen Orhan’ın da olduğu bir grupla gitmiştim bu yemyeşil, şiir gibi ilçeye ve köylerine.

Yazları serin ve güzel ama kışları çok çetin Van…

ÇIĞ TÜRKİYE'NİN BİR GERÇEĞİ, PEKİ BUNA YÖNELİK ÖNLEM ALDIK MI?

Maalesef bu bir gerçek. Gülşen Orhan da bölgede sık yaşanan çığ tehlikesine yönelik önlemler almak için gayret gösteren bir isim. Yıllardır bu konuya dikkat çekmeye çalışıyor, Karabet Kar Tüneli’nin yapılmasında çabaları etkili oldu ve dün de yine çığ faciasının ardından incelemeler için oradaydı… Ta ki daha büyüğü üzerlerine gelene kadar. Engellemeye çalıştığı çığ onu da yaraladı…

Şunu bilmemiz gerek: O bölgede çığ sürpriz değil. Rakım çok yüksek ve tipi aylarca yolları kapatıyor, sık sık çığ düşüyor. Bunun için özel eğitimlerin verilmesi gerek. Çığ arama kurtarma farklı püf noktaları olan bir alan.

Benim bildiğim Türkiye’nin bu konuda tek eğitim veren merkezi Erzurum AFAD Çığ Eğitim Merkezi. Orada belli aralıklarla Jandarma ve Belediye arama kurtarma ekiplerine eğitim verildiğini biliyorum ama belli ki bu hiç yeterli değil.

Doğa felaketini önleyemezsiniz ama doğru önlemlemlerle sonuçlarını değiştirebilirsiniz. Bu konuya biraz önem versek, çığ olayının Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu göz önünde bulundurarak tedbir alsak dünkü facia yaşanmaz, 38 can gitmezdi…

(...)

Nagehan Alçı'nın yazısının tamamı