Sizinle iletişim kurmak istemeyen birine ısrarla e-posta veya mesaj göndermek de siber zorbalıktır; birinin şaka için komik bir fotoğrafını izinsiz herkes ile paylaşmak da; bir kişiye tehdit içeren mesajlar göndermek de siber zorbalıktır. Birisinin cinsel yönelimi, medeni veya sosyo-ekonomik durumu hakkında online olarak küçük düşürmeye yönelik yorumlar yapmak da siber zorbalık kapsamındadır. Siber zorbalık en çok çocuklar ve gençler arasında görülse de, yetişkinler arasında da görülmektedir.
Siber zorbalık, her geçen gün artış göstermektedir. Çocuğunuzu veya kendinizi siber zorbalıktan korumak için için bazı önlemler alabilirsiniz.
Sosyal Medyada Siber Zorbalık Nasıl Önlenir?
Siber zorbalık en çok sosyal medya ve oyun platformları üzerinden gerçekleşir. İnternetin dünya genelinde günlük hayatın bir parçası olmasına rağmen geleneksel nezaket kuralları çoğunlukla online platformlarda yok sayılmaktadır. Sosyal medyada önlem almak için ExpressVPN’in siber zorbalığı önleme rehberini inceleyebilirsiniz.
Sosyal medyada siber zorbalığı engellemek için neler yapabilirsiniz?
Instagram, Tiktok ve Facebook gibi hesaplarınızda paylaştığınız gönderileri herkese açık paylaşmaktan kaçının.
Daha kişisel ve gündelik yaşamınıza dair paylaşımları daha kısıtlı bir kitle ile yapmaya özen gösterin.
Anlık olarak nerede olduğunuzu konum etiketi ile bildirmekten kaçının. Bulunduğunuz yerden ayrıldıktan sonra konumu paylaşın.
Yaşadığınız veya çalıştığınız yer gibi genel olarak bulunduğunuz yerleri konum etiketi ile paylaşmayın.
Mümkünse kişisel paylaşımlarınız için ayrı, genel paylaşımlarınız için ayrı profiller açın.
Instagram’da yorum filtreleme özelliği ile belirlediğiniz kelimeleri içeren yorumların direkt engellenmesini sağlayabilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarınızı birbirine bağlamayın. Örneğin, Tiktok’a Facebook ile giriş yapmayın. Verilerinizin ayrı tutulmasını sağlayın.
2. Sosyal Medyada Siber Zorbalığa Uğradığınızda Ne Yapmalısınız?
Siber zorba size ısrarla mesaj gönderebilir ve cevap vermeniz için sizi kışkırtmaya çalışabilir. Siber zorbaya cevap vermeyin.
Siber zorbayı sosyal medya hesaplarınızdan engelleyin. Hesaplarınızı gizli yapın ve sahte profillerin sizi takip etmesine izin vermeyin.
Siber zorbalığın ekran görüntülerini alın ve kanıt olarak saklayın.
Siber zorbalığa uğrayan kişiler kendilerini yalnız hissederler ve zorbanın amacı da budur. Yalnız olmadığınızı bilin ve yakınlarınıza durumu bildirin.
Okuldaki biri tarafından siber zorbalığa uğruyorsanız ebeveynlerinize durumu bildirerek okulda soruşturma açılmasını sağlayın.
Zorbayı sosyal medya platformlarında şikayet edin ve hesaplarının kapatılmasını sağlayın.
3. Siber Zorbalık Örnekleri
Birine kırıcı, hakaret içeren veya küçük düşürmeye çalışan mesajlar göndermek veya yorumlar yapmak
Bir kişinin sosyal medya hesabını çalarak hesap üzerinden kişisel bilgileri paylaşmak veya yanlış bilgiler paylaşmak
Sahte profiller üzerinden birini rahatsız etmek veya stalklamak (siber stalklama)
Birini sahte profil üzerinden kandırarak özel fotoğraf ve videolarını ele geçirmek ve daha sonra bunları üçüncü partiler ile paylaşmak
Birini sosyal veya ekonomik durumu üzerinden eleştirmek
Birini online gruplarda dışlamak
4. Siber Zorbalık Ne Zaman Suçtur?
Siber zorbalık ne zaman suç haline gelir? Hukuki olarak siber zorbalık ile ilgili direkt bir kanun bulunmamakla birlikte, aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda Türk Ceza Kanununa göre suç işlenmiş sayılır:
Tehdit
İntihara sürükleme
Hakaret
İzinsiz fotoğraf ve videoların paylaşılması dolayısıyla özel hayatın ifşası
Kişisel verilerin izinsiz kaydedilmesi
Kişinin huzurunu bozmaya yönelik mesajlar
Konuşmaların izinsiz kaydedilmesi veya paylaşılması