Abbas Güçlü Milliyet Gazetesi

Bulmaca çözmenin beyne hiçbir faydası yokmuş!

Beynimizle ilgili olarak meğerse ne kadar çok bilmediğimiz ayrıntı varmış! Genç Bakış’ta önceki gece bu konuyu ele aldık ve içine girdikçe daha da ilginç hale geldi. İşte Nörolog Doç....

08 Nisan 2016 | 1.878 okunma

Beynimizle ilgili olarak meğerse ne kadar çok bilmediğimiz ayrıntı varmış! Genç Bakış’ta önceki gece bu konuyu ele aldık ve içine girdikçe daha da ilginç hale geldi. İşte Nörolog Doç. Dr. Sultan Tarlacı’nın konuk olduğu programdan önemli satır başları...

Beynin kapasitesi
- Herkes içinde bulunduğu şart altında, beyninin kapasitesinin tamamını kullanabilir. Beynin ölçülebilen kapasitesi yok. Çünkü analog çalışıyor. Tahmini olarak yaklaşık 2.5 milyon gigabayt. 300 yıl HD film kaydedebilir.
- Atların, fillerin, balinaların beyni zamanla gelişmiş ama insan beyninde beklenmedik bir sıçrama olmuş. Son 100 bin yılda hatta 20 bin yılda, bilemediğimiz şekilde, evreni sorgulama, dilsel yetenek, 10 bin yılda toplumsal yaşam, 5-6 bin yılda da kültür ve dil, olması gerekenin üstünde bir bilinçlilik hali kazandı.
- Beyin kendini yeniler, 70 yaşında bile yeniler.
Beslenmeyle ilişkisi
- Beslenme beynin gelişiminde çok önemli. Anne karnındayken sağlıklı beslenme ve özellikle 3 yaşına kadar anne sütü hep önerilir. Beynin gelişmesi için kesinlikle alınması gereken Omega 3, anne sütünde fazlaca bulunur.
- Emzirilen çocukların IQ’su daha yüksek oluyor.
- Okullarda dağıtılan sütlerin içine Omega 3 mutlaka konulmalı. Eğer bu yapılırsa, 20 sene sonra, IQ seviyemiz 5-10 puan daha fazla olur.
- Beyin sağlığı için sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı şeylerden uzak durmak gerekiyor. Beyinin temel kaynağı şeker ama kontrolsüz kullanıldığında tüm organlar için zararlı olabiliyor.
Nasıl işliyor?
- Beynimiz bedenimizin yüzde 2 ila 3’ünü oluşturuyor. Günde yaklaşık 20 damacana kan gidiyor beyne. Kalp her attığında kanın yüzde 60’ını istiyor. Oksijenin ya da şekerin de yüzde 20-30’unu alıyor.
- Bütün vücut aslına baktığımızda beyne çalışıyor. Bütün yaşamsal işlevimiz orada devam ediyor.
- Beyin tekrarlı uyaranlar aldığı zaman bir süre sonra bunun gereksiz olduğuna karar veriyor ve siliyor. Gözlük ve saat taktıktan birkaç gün sonra varlığını hissetmemek gibi. Maalesef şehit haberleri almak da bir süre sonra bizi duyarsızlaştırıyor.
Alzheimer’dan korunma
- Alzheimer yaşlanmanın biraz patolojik biraz hızlı tarafı.
- Bulmacanın, sudokunun Alzheimer’a faydası yok. Tekrarlar beyin için hiçbir şeye yaramaz. Yeni bilgiler, ilgiler fayda sağlar. Eğitim seviyesi yükseldikçe Alzheimer azalıyor.
- Beynimiz yaşlandığı zaman davranış bozukluğu, unutkanlık, karar verme yetisinde bozulma gibi durumlar oluyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Öğretmen, öğretmen, öğretmen! 22 Kasım 2024 | 438 Okunma Eğitim nedir, ne değildir?.. 20 Kasım 2024 | 321 Okunma Pazar keyfi 17 Kasım 2024 | 59 Okunma Hatada ısrar mı erdem, dönmek mi? 15 Kasım 2024 | 228 Okunma Sosyal bilimleri ne zaman ciddiye alacağız? 13 Kasım 2024 | 143 Okunma