Abbas Güçlü Milliyet Gazetesi

Çanakkale Şehitler Anıtı’nın hikâyesi!

Çanakkale Savaşları tarihimizin en şanlı destanlarından biri. Çanakkale Şehitler Abidesi de en anlamlı, en büyük ve görkemli anıtlarımız arasında başköşede yer alıyor. Bugüne kadar...

18 Mart 2018 | 493 okunma

Çanakkale Savaşları tarihimizin en şanlı destanlarından biri.

Çanakkale Şehitler Abidesi de en anlamlı, en büyük ve görkemli anıtlarımız arasında başköşede yer alıyor. Bugüne kadar, hâlâ gidip görmediyseniz, ne yapın edin ve mutlaka gidip görün.


 
Gitmeden önce mutlaka dersinizi çalışın ve en az birkaç gün ayırın!..

Çanakkale Destanı ile ilgili bugün çok şeyler söylenecek! Hamaset nutukları atılacak ama nedense önemini anlamamız için üzerinden tam bir asır geçmesi beklenildi!

Çanakkale Abidesi’nin hikâyesi de ilginç. Savaştan sonra müttefik güçler yani Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar, Yeni Zelandalılar, Avusturalyalılar o topraklarda can veren askerleri için anıtlar yaptılar. Biz de yaptık ama diğerlerinin yanında çok ufak kaldı.

Oysa onlar yenilen, biz ise inanılmazı başaran galip taraftık. Üstelik bu topraklar bizim topraklarımızdı.

Durumu Atatürk’e anlatırlar. Hepsinden daha görkemlisi için talimat verir, yerini tarif eder.

Ege ile Marmara’nın birleştiği bir nokta, 40-45 metre yüksekliğinde olsun ve Boğaz’dan geçen herkes görsün, der. Sonra da bekler, bekler ve kısa ömrü bu anıtı görmeye yetmez!

Milliyet kampanyası

Birlik ve beraberliğimiz, yenilmezliğimizin ve 253 bin şehidimizin simgesi olan anıtın projesi 1944 yılında MSB tarafından açılan yarışmayla belirlenir.

Anıt yeri olarak, önce Alçıtepe planlanır, ancak arazinin bozuk ve denize uzak olması nedeniyle vazgeçilir ve daha sonra 50 metre rakımlı Hisar Burnu’nda karar kılınır.

Yapımına 1952’de karar verilir, temeli de 19 Nisan 1954’te atılır. Müteahhitlerin yolsuzlukları, yeterli miktarda para bulunamaması gibi nedenlerle yapımı birkaç defa durma noktasına gelir.

15 Mart 1958’e gelindiğinde sadece gövde kısmı tamamlanabilir ve bitirilebileceğine ilişkin umutlar giderek körelmeye başlar.

İşte bu noktada, bir mensubu olmaktan onur duyduğumuz Milliyet gazetesi devreye girer. Aylarca süren kampanya sonrasında yeterli para toplanır ve bugün için en büyük gurur kaynak- larımızdan biri olan Çanakkale Şehitler Abidesi 20 Ağustos 1960’ta açılır.

Anıtın kapladığı alan 625 metrekare, sütun sayısı 4, sütunlar arasındaki mesafe 10 metre ve her ayağın ebadı da 7.5x7.5 metre, Anıtın kaidesinden itibaren yüksekliği: 41.70 metredir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Öğretmen, öğretmen, öğretmen! 22 Kasım 2024 | 409 Okunma Eğitim nedir, ne değildir?.. 20 Kasım 2024 | 320 Okunma Pazar keyfi 17 Kasım 2024 | 59 Okunma Hatada ısrar mı erdem, dönmek mi? 15 Kasım 2024 | 228 Okunma Sosyal bilimleri ne zaman ciddiye alacağız? 13 Kasım 2024 | 143 Okunma