Abbas Güçlü Milliyet Gazetesi

Her 100 kişiden 35’i işini kaybedecek!

Başlığı gördü- ğümde eyvah dedim. Ekonomik krizin bir sonucu diye düşündüm. Detayları okuyunca eyvah yetmedi, eyvah eyvah noktasına geldim. Demek ki işsizlik konusunda bugünleri de arayacağız... Peki ya...

23 Eylül 2015 | 310 okunma

Başlığı gördü- ğümde eyvah dedim.
Ekonomik krizin bir sonucu diye düşündüm.
Detayları okuyunca eyvah yetmedi, eyvah eyvah noktasına geldim.
Demek ki işsizlik konusunda bugünleri de arayacağız...
Peki ya çözüm?
İşte o her geçen gün daha da zorlaşıyor.
İsterseniz gelin önce eyvah eyvah dedirten habere bir göz atalım...

Robot Çağı
İngiltere’de yapılan bilimsel araştırma, ülke ekonomisindeki mevcut işlerin yüzde 35’inin gelecek 20 yılda robotlar tarafından yapılabileceğini ortaya koydu.
Robotlarla ekonomik verim yükselirken, işsizlik ve sosyal sorunlar artacak.
Oxford Üniversitesi bilim insanları öncülüğünde gerçekleştirilen araştırma, 700’den fazla iş ve meslek dalındaki bilgisayarların etkisini inceliyor. Bilgisayar ve otomasyonun, yaratıcılık gerektirmeyen ve seri imalata dayalı işleri kolayca devralacağı sonucuna varan araştırma, bütün işyerlerinde robotlara geçiş sağlanırsa işlerin yüzde 35’inde insana gerek kalmayacağını belirtiyor.
Bu durumda aşçılar, satış ve pazarlama elemanları ve hatta elbise sunan, giysi sergileyen mankenlerin yaptığı işi robotlar yapabilecek.
Terapistler, spor hocaları ve öğretmenlerin işleri ise bireysel katkılar nedeniyle robot tehdidinden uzak.
Yazarlık, bilimsel araştırma, ekonomik girişimcilik gibi yaratıcılık gerektiren işler de insanların tekelinde bulunuyor.
Yöneticilik ve hasta bakıcılık gibi insani iletişime dayalı işler de robotların mevcut yeteneklerinin dışında sayılıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Öğretmen, öğretmen, öğretmen! 22 Kasım 2024 | 440 Okunma Eğitim nedir, ne değildir?.. 20 Kasım 2024 | 321 Okunma Pazar keyfi 17 Kasım 2024 | 59 Okunma Hatada ısrar mı erdem, dönmek mi? 15 Kasım 2024 | 228 Okunma Sosyal bilimleri ne zaman ciddiye alacağız? 13 Kasım 2024 | 143 Okunma