Yabancı dil konusunda sınıfta kaldık, diyecektim, vazgeçtim. Çünkü anında, “Hangi derste başarılıyız ki İngilizcede sonuncu olduğumuza şaşırıyorsun” cevabını alacağımı biliyorum.
Haksız da sayılmazsınız.
PISA’ya göre, Fizik’te, Kimya’da, Matematik’te, kısacası her derste Avrupa’da nal topluyoruz. İngilizcede belki farklıdır diye umut ediyordum. Baksanıza, liselerin tümü Anadolu lisesi oldu. Vakıf üniversitelerinin neredeyse tümünde İngilizce eğitim yapılıyor!
Öğrencilerin bu okullara girmek için gösterdikleri çaba ve velilerin harcadıkları para göz önünde bulundurulduğunda da en azından İngilizcede sondan bir iki sıra daha üstte olmamız gerektiği hayal edilebilirdi. Ama beterin de beteri durumdaymışız...
Rapor açıklandı!
British Council’ın İngilizce dil eğitimi raporu, önceki hafta, İngiliz yetkililer ve YÖK Başkanı Saraç’ın da katıldığı bir toplantıda açıklandı.
Üniversitelerde İngilizce öğretimi hakkında bir ülkede bugüne dek gerçekleştirilmiş en kapsamlı çalışma olan bu rapor, lise ve özellikle de üniversitelerimizdeki İngilizce eğitiminin kalitesinin iyileştirilmesi ihtiyacını çok çarpıcı bir ortaya koyuyor.
İşte rapordan birkaç tespit:
“Türkiye, İngilizce dil yeterliliği bakımından henüz rakip ekonomileri yakalayamamıştır. Türkiye, çeşitli İngilizce konuşma ölçütlerine göre sürekli olarak çok düşük sıralarda yer almaktadır. Örneğin, English First tarafından geliştirilen 2013 İngilizce Yeterlilik Endeksi’ne (EPI) göre Türkiye, 60 ülke arasında 41’inci sırada bulunmaktadır. 2012 yılında, hem anadili Türkçe olanların, hem de Türkiye’de ikamet edenlerin ortalama toplam Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı (TOEFL) puanı, Sudan ve Etiyopya gibi Latin alfabesi kullanmayan ülkelere benzer şekilde, 120 üzerinden 75’tir.