Abbas Güçlü Milliyet Gazetesi

LYS ezber bozdu!

Bu yılın LYS sonuçları adayları adeta şok etti. Net sayısı ve puanlar geçen yılla kıyaslandığında, on binlerce sıra gerileyen adaylar var. Örneğin geçen yıl 400 puan alan bir öğrenci...

20 Temmuz 2016 | 3.394 okunma

Bu yılın LYS sonuçları adayları adeta şok etti.

Net sayısı ve puanlar geçen yılla kıyaslandığında, on binlerce sıra gerileyen adaylar var.
Örneğin geçen yıl 400 puan alan bir öğrenci, geçen yıl 250 bininci sırada yer alırken, bu yıl 300 bininci sıraya geriledi.

Bu yüzden tercih sıralamalarını neye göre yapacakları konusunda kafalar karmakarışık hale geldi...

Bazı puan türlerinin birleşmesi ya da bazı fakültelerin farklı puan türlerine yönelmesi de, geçen yıla ait puan ve yüzdelik dilimlerin önemini azalttı.

Peki, böyle bir durumda tercih sıralaması neye göre yapılacak?

Puana göre mi bir sıralama yapılacak yoksa yüzdelik dileme göre mi?..

Tercih sıralaması?

Tercih sıralamasının nasıl yapılacağına girmeden önce, isterseniz gelin yerleştirmenin, nasıl gerçekleştiğine bir göz atalım.

* Kılavuzda yer alan puan ve yüzdelik dilimler bir önceki yıla aittir ve sadece fikir edinilsin diye verilmiştir. Yani bu yıl da aynı olması mümkün değil.

- Her yılın puanı, o yılki yerleştirmeler yapıldıktan sonra belli olur. 2016 puanları da ağustosta yapılacak yerleştirme sonunda ortaya çıkacak.

- Taban puanlar ilgili fakültelere olan talebe göre yükseliyor ya da azalıyor. Tıpkı borsada olduğu gibi. Örneğin bir fakülteye 100 öğrenci alınıyorsa, 100. öğrencinin puanı bu yılın taban puanı, sırası da bu yıl o fakülteye alınan son öğrenicinin sırası oluyor.

- Puanlar, adayların ilgili fakültelere olan tercihine göre değişiyor. Örneğin yüksek puanlı öğrencilerin seçtiği fakültenin taban puanı yükseliyor, düşük puanlıların hücum ettiği fakültelerin puanı ise düşüyor. Puan ve sıraların, tercih eden sayısıyla hiçbir ilgisi yok. Örneğin bir fakülteyi 5 bin kişi tercih etmesine rağmen, taban puanı 50 bin kişinin tercih ettiği bir fakülteden daha yüksek olabiliyor!

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Öğretmen, öğretmen, öğretmen! 22 Kasım 2024 | 440 Okunma Eğitim nedir, ne değildir?.. 20 Kasım 2024 | 321 Okunma Pazar keyfi 17 Kasım 2024 | 59 Okunma Hatada ısrar mı erdem, dönmek mi? 15 Kasım 2024 | 228 Okunma Sosyal bilimleri ne zaman ciddiye alacağız? 13 Kasım 2024 | 143 Okunma