Abbas Güçlü Milliyet Gazetesi

Ne iş olsa yaparım abi dönemi hani bitmişti?

ünümüz uzmanlık çağı, bu yüzden konu ne olursa olsun, o işin uzmanı aranıyor. Başka türlü de zaten refah toplumu olamıyorsunuz. Peki ya bizde? Gençlerin üçte ikisi, istedikleri bir alanda...

13 Temmuz 2016 | 350 okunma

ünümüz uzmanlık çağı, bu yüzden konu ne olursa olsun, o işin uzmanı aranıyor.

Başka türlü de zaten refah toplumu olamıyorsunuz.

Peki ya bizde?

Gençlerin üçte ikisi, istedikleri bir alanda değil, kazanabildikleri üniversitede okuyor, mezun olduktan sonra da öğrenim gördükleri alanda değil, çok farklı alanlarda çalışıyorlar.

Bu konuda çok çarpıcı bir anket var ama ona geçmeden önce birkaç önemli ayrıntıyı daha sizinle paylaşmak istiyorum!

İlki meslek çeşitliliği.

Tanımlanmış ve eğitimi yapılan meslek çeşitliliği bizde 800 civarında, gelişmiş ülkelerde ise 10 binin üzerinde.

Ve çok çarpıcı bir başka ayrıntı.

Yabancı işçi çalıştırmaya yönelik yasa tasarısındaki ilginç maddelerden biri de Türkiye’de eğitimi yapılmayan ya da iyi yapılmayan alanlarda yabancı uzman çalıştırılmasına yeşil ışık yakılacakmış!

Ne olur hemen üniversite açılmadık ilimiz kalmadı, üniversite sayımız 200’e yaklaştı, dünyaca ünlü üniversitelerimiz var demeyin. Devlet üniversitelerini beğenmeyip burunlarından kıl aldırmayan vakıf üniversitelerimiz, tercihlerin yapıldığı şu günlerde en iyi biziz diye yeri göğü inletirken, hâlâ devletimiz ya da özel sektörümüz, aradıkları alanlarda uzman eleman bulamayıp, yurtdışına yöneliyorlarsa vay halimize!..

Kriterleri yok!

Uluslararası Antalya Üniversitesi ve TNS’nin Türkiye çapında, 18 ilde 18 yaş ve üzeri 1514 kişiyle yüz yüze olarak gerçekleştirdiği araştırmaya göre, lise ve üniversite öğrencisi gençlerin yüzde 38.9’u iş seçiminde belli bir kriterinin olmadığını belirterek, “Fark etmez” yanıtını verdi.

18-34 yaş arasındaki gençlerin yüzde 31’i çalışırken yüksek lisans eğitimine devam etmek isterken, gençlerin yüzde 25’i “Mezun olduktan sonra henüz ne yapacağını bilmediğini, henüz düşünmediğini” ifade etti.

Gençlerin gözde mesleği?

18-34 yaş arası gençler arasında son yılların en popüler mesleği yüzde 16 ile mühendislik olurken, bunu yüzde 15.4 ile doktorluk, yüzde 8.4 ile avukatlık, yüzde 8.3 ile öğretmenlik takip etti.

Tüm yaş gruplarında ise Türkiye’nin gözde mesleği yüzde 17 ile doktorluk oldu.

Avukatlık yüzde 25.6 ile Ege Bölgesi için en gözde meslek olurken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde mesleği ise Türkiye ortalamasının üstünde (yüzde 26.4) doktorluk olarak öne çıktı.

Araştırma kapsamında görüşülen doktorların sadece yüzde 1.1’i mesleğini değiştirmek istemediğini belirtirken, öğretmenlerin yüzde 24.2’si mesleğimi değiştirmek istemezdim dedi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Öğretmen, öğretmen, öğretmen! 22 Kasım 2024 | 440 Okunma Eğitim nedir, ne değildir?.. 20 Kasım 2024 | 321 Okunma Pazar keyfi 17 Kasım 2024 | 59 Okunma Hatada ısrar mı erdem, dönmek mi? 15 Kasım 2024 | 228 Okunma Sosyal bilimleri ne zaman ciddiye alacağız? 13 Kasım 2024 | 143 Okunma