Petrol ve doğal gazımız olmamasına rağmen, dünyanın en önemli enerji koridorlarından biri haline gelmek üzereyiz. Bu konudaki en büyük yatırımcılardan biri de Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR. Petkim, Aliağa’da yeni rafineri ve liman; şimdi de Hazar Denizi’nden Avrupa’ya doğal gaz transfer edecek olan TANAP pojesi...
SOCAR’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, önceki gece, Genç Bakış’ta konuğumuz oldu ve enerji konusunda cevabını bulmakta zorluk çektiğimiz konularda önemli açıklamalarda bulundu. İşte programdan önemli satır başları:
‘100 yıl yeter’
TANAP Projesi Hazar Denizi’nde Şah Deniz 2 yatağından çıkacak olan doğal gazın Bakü, Tiflis Gürcistan’ın üzerinden Ardahan’dan Türkiye’ye girip Erzurum, Sivas, Ankara, Eskişehir, Bursa, Edirne, Yunanistan, Arnavutluk’tan İtalya’ya kadar gidecek olan 4000 km’lik bir doğal gaz boru hattı.
TANAP dünyanın doğal gaz tüketimini 100 yıl boyunca sağlayacak bir proje. 2018’de Eskişehir’e kadar olan kısmı bitecek, 2019’a da TAP’ın devreye girmesiyle beraber proje 2020’de tamamlanacak. Türkiye enerji ihtiyacını bu projeyle karşılayabilecek.
AB’ye giriş vizesi
Rusya; Azerbaycan, İran, Irak çemberindeki bütün projelerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesine eşit mesafede yaklaşıyor. Bu projelerin birbiriyle rekabet etmemesi gerektiğini savunuyor. Yeterince büyük bir pazarı enerji kaynaklarıyla buluşturuyoruz. Avrupa doğal gaz tüketim itibarıyla yüzde 90 dışarıya bağımlı bir pazar. AB, projemizi destekliyor. Ve enerji arz güvenliğine getirmiş olduğu yeni açılım ve çeşitlilik açısından da önemli buluyor. Bu projeyle bölgenin ve dünyanın barışı için Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun farkına varacaktır. ABD de başkan düzeyinde bu projeye desteğini baştan beri verdi. Olumsuz bir bakış açısı yok.