AK Parti ile MHP anlaştı, Anayasa değişikliği Meclis'e sunuldu.
MHP, ‘güçlendirilmiş cumhurbaşkanlığı sistemi’ diyor. AK Parti ise,
‘adı cumhurbaşkanlığı ama kendi tam başkanlık sistemi’
görüşünde.
Süreç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 10 Ekim tarihinde yaptığı, “AK Parti başkanlık sistemiyle ilgili teklifini Meclis’e getirmelidir” çağrısı ile başladı.
MHP Lideri’nin başkanlık sistemi konusundaki kararlılığı bazı AK Partililerde, “Bahçeli bizi duvara çarpacak” kaygısına yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti yönetimi başından beri Bahçeli’yi samimi buldu. Anayasa değişikliği için işbirliği yapılabilecek bir ortak olarak gördüler. Şu ana kadar yanılmadıkları ortada.
Ancak bazı AK Partililerdeki “Bahçeli bize tuzak mı kuruyor?” kaygısını yansıtmaya çalıştım. Meclis’teki oylamalarda ‘MHP milletvekilleri nasıl hareket edecek, referandum sırasında MHP ne yapacak, fire verecek mi’ sorusu önemli.
MHP Lideri’nin bu tür değerlendirmelerden rahatsız olduğu anlaşılıyor.
Bahçeli’nin yakın çevresine yaptığı değerlendirme şöyle: “MHP tuzak kurmaz. Bunlar çok ayıp şeyler. Güvensizlik filan olacak şeyler mi? Ben şimdiye kadar ne dediysem arkasında durdum. Yaptığım açıklamaların gereğini yerine getirdim. Sistemde bir tıkanık var. Onun aşılması için çaba gösteriyorum.”
Anayasa değişikliğinde ilk adım atıldı. İki parti güvene dayalı bir metin ortaya çıkardı. Gömleğin ilk düğmesi doğru iliklendi.
Bahçeli bir kez daha sözünün arkasında duran bir lider olduğunu gösterdi.
Süreç içinde pürüzler ortaya çıktı. İki parti, pürüzlerin krizlere dönüşmesine izin vermedi.