Abdulkadir Selvi Yeni Şafak Gazetesi

Darbe mevzuatı Meclis’e geliyor

Meclis'te Başbakanın makamına çıkan merdivenlerin başında bekliyorduk. Ancak Başbakan'dan önce bir sahne vardı. Anlatmam lazım. Başı yazmalı, şalvarlı bir grup kadın Başbakan'la Meclis'in merdivenlerinde...

24 Şubat 2016 | 1.539 okunma

Meclis'te Başbakanın makamına çıkan merdivenlerin başında bekliyorduk. Ancak Başbakan'dan önce bir sahne vardı. Anlatmam lazım. Başı yazmalı, şalvarlı bir grup kadın Başbakan'la Meclis'in merdivenlerinde fotoğraf çektirmişler, sevinç içinde gidiyorlardı. Nur yüzlü kadınlardı. Başlarındaki beyaz tülbentleri temiz yüzlerine o kadar yakışmıştı. Demirel'in, ”Eli nasırlı, kasketli, şalvarlı, benim halkım” dediği Anadolu'nun saf ve temiz insanları…
Başbakan Davutoğlu'nu beklerken, reformların koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan'la ayaküstü bir sohbetimiz oldu. Darbe döneminden kalan anti demokratik yasalarla ilgili çalışmanın ne durumda olduğunu sorduk. “Biz çalışmamızı tamamladık” dedi.
Türkiye'nin demokratikleşme çıtasının yükselmesi ve darbe dönemi hukukunun mevzuatımızdan ayıklanması açısından bu çalışma çok önemli. Çünkü her darbe döneminde sadece Anayasa yapılmamış, darbe hukuku yasalara, yönetmeliklere gizli ya da açık genelgelere işlenmiş.
Zaten “darbe hukuku” buradan doğuyor. EMASYA'nın kaldırılması, darbelere gerekçe olan TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin ilgasıyla bu yönde önemli adımlar atıldı. Ama sistemli bir temizlik yapılamadı. Başbakan Davutoğlu 1 Kasım seçimlerinden sonra muhalefet liderleriyle görüşmesinde bu konuyu da gündeme getirmiş ve muhalefet partilerinden destek istemişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe hukukun ayıklanması yönünde bir çalışma yapacaklarını söylemesi üzerine Davutoğlu, ”Bizdeki çalışmayı da size iletelim. İktidar ve muhalefet ortak bir çalışma yapabiliriz” demişti. İki lider mutabık kalmıştı. Başbakan'ın MHP'yi ziyaretinde de bu konu gündeme gelmiş, Bahçeli, olumlu bir yanıt vermişti.
Türkiye'nin yüzde 90'ını temsil eden üç partinin lideri olumlu baktığına göre geriye ne kalıyor? Liderler olumlu yaklaştı ama süreç o noktadan işlemeye başlamadı. TBMM'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Komisyonun geçen haftaki toplantısında CHP sürpriz bir öneri ile geldi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun adının, ”Türkiye'yi darbe Hukukundan Arındırma” komisyonu olmasını önerdi. Başkanlık sisteminin tartışılmasını da kırmızı çizgisi ilan edince, masa devrildi.
Başbakan Davutoğlu ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın komisyonun tekrar toplanması yönündeki çağrıları şu ana kadar karşılık bulmadı. Ancak Başbakan dün AK Parti grubunda yeni bir çağrı yaptı.
Başbakan'ın muhalefete çağrısı iki ayaktan oluşuyor.
1- Yeni Anayasa için uzlaşma komisyonunun çalışmalarına devam etmesi.
2-Darbe hukukunun mevzuatımızdan ayıklanması için ayrı bir komisyon kurulması.
CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun adının bile değiştirilmesini önerecek kadar darbe hukukunun ayıklanması konusunda istekli. Ancak onlar bu işin Uzlaşma Komisyonu bünyesinde yapılmasını istiyorlar. Meclis'i dikkatli bir şekilde takip eden gazetecilerden biriyim. Bu Meclis'in sabahlara kadar çalışıp Anayasa değiştirdiğine, kavgalı gürültülü bir şekilde yasalar çıkardığına çok tanık oldum. Seçimden yeni çıkıldığı için Meclis'in olağanüstü bir yoğunluğu yok. O nedenle iki ayrı komisyon kurulup, hızla yol alınabilir. Çünkü ülkemizin hem yeni Anayasaya hem de darbe yasalarının ayıklanmasına ihtiyacı var. Hem Anayasa'da yeterli ilerleme sağlanamazsa en azından darbe mevzuatındaki değişiklik başarılmış olur. Biri diğerine mani değil. İlla da tek komisyon çalışsın demek, arabayı atın önünü koşmak demek olur. Ama niyet üzüm yemek değil bağcıyı dövmekse o başka.
AK Parti darbe hukukunun ayıklanası konusunda iki aşamalı bir çalışma yaptı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu affetti 22 Kasım 2024 | 2.789 Okunma Meclis’te barikat kurmak 21 Kasım 2024 | 1.395 Okunma ‘Annem Ankara’ günü 20 Kasım 2024 | 2.161 Okunma Öcalan’ı diri diri İmralı’ya gömdüler 19 Kasım 2024 | 3.738 Okunma Erdoğan’dan AK Parti’ye Cumhur İttifakı uyarısı 18 Kasım 2024 | 1.742 Okunma