Bülent Arınç ve Cemil Çiçek iki dönem Meclis başkanlığı yapmıştı. İsmail Kahraman’ın da iki dönemi tamamlaması uygun görüldü.
Artık tüm hesaplar 2019 seçimlerine göre yapılıyor. iki nokta ön plana çıkıyor.
1- Cumhurbaşkanlığı seçimi parlamenter sistemi geri getirmek isteyenlerle başkanlık sistemini savunanlar arasında geçecek.
2- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın alacağı oy ile milletvekili seçimleri arasında oy farkı olacak.
Cumhurbaşkanının yukarıda rahat oturabilmesi için altında güçlü bir parlamento desteği gerekli. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde parlamentonun bir fonksiyonu olmayacak diye düşünülmesin. 600 milletvekilinden oluşacak olan parlamentoda cumhurbaşkanı hakkında soruşturma komisyonu kurulması kararı 367, Yüce Divan’a sevk kararı ise 400 milletvekilinin oyuyla alınacak. Bu yüksek bir oran değil. Cumhurbaşkanı, soruşturma komisyonu kurulmasına karar verildiği andan itibaren erken seçim kararı alamayacak. Ayrıca cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda ülkeyi kararnamelerle yönetecek ama yasa çıkarıldığı takdirde kararname hükümsüz kalacak. Cumhurbaşkanının ülkeyi rahat yönetebilmesi için güçlü bir parlamento desteğine sahip olması gereğini ortaya koyuyor.
Yüzde 10 seçim barajı konusunda AK Parti ile MHP’nin bir araya geleceği anlaşılıyor. Karar verilirken üzerinde durulacak noktalardan biri, “Güçlü cumhurbaşkanı,güçlü Meclis” olacak.