Altı lider ikinci kez bir araya gelmeyi başardı. Ama her iki toplantı da toplumda bir heyecan dalgası yaratmadı.
28 Şubat toplantısının tarihi, siyasi iletişim açısından yanlıştı. 6 liderin verdiği görüntü ise toplumda koalisyon çağrışımı yaptı. Hem 28 Şubat’ın olumsuz algısı hem koalisyon görüntüsü toplumda umutların yeşermesine engel oldu.
Ama bunların da ötesinde muhalefetin çözmesi gereken çok önemli bir sorun var.
Pandemi koşulları, ekonomide yaşanan sıkıntılar nedeniyle iktidarın oylarında gerileme yaşanıyor. Ama bu muhalefetin oylarında ilerleme anlamına gelmiyor.
Neden?
Bu soruya yanıt vermeden önce Prof. Dr. Özer Sencar’ın sahibi olduğu Metropoll Araştırma’nın verilerini paylaşmak istiyorum.
MUHALEFET HAZIR MI?
‘Muhalefet Türkiye’yi yönetmeye hazır mı?’
Metropoll’ün ocak ayı araştırmasında seçmenlerin yüzde 42’si Millet İttifakı’nın ve muhalefet partilerinin Türkiye’yi yönetmeye hazır olmadığını düşünüyor.
Hazırlıklı olduğuna inananların oranı ise yüzde 46.
Daha ilginci CHP seçmeninin yüzde 13.3’ü, İYİ Parti seçmeninin yüzde 16.7’si, HDP seçmeninin yüzde 25.9’u, DEVA Partisi seçmeninin yüzde 53.1’i muhalefetin yönetmeye hazır olmadığı görüşünde.
Demek ki muhalefet, Türkiye’yi daha iyi yönetecekleri konusunda kendi tabanını tam olarak ikna edebilmiş değil. Kendi tabanını tam olarak ikna edemeyen, diğer parti seçmenlerini nasıl ikna edecek?
EKONOMİDEKİ SORUN
İçinde bulunduğumuz ekonomik zorluklara, ayçiçekyağı ve şekerde yaşanan panik havasına, domatesin, patlıcanın, kabağın fiyatlarındaki artış üzerine muhalefetin coşması lazımdı. Metropoll’ün ocak ayında yaptığı ankete göre ‘Ekonomiyi kim daha iyi yönetir?’ sorusuna katılanların yüzde 35.4’ü iktidar yanıtını verirken, muhalefet diyenlerin oranı yüzde 36.7’de kalıyor. Bu da muhalefetin ekonomi iktidarı götürsün bizi getirsin tezinin yanlış olduğunu gösteriyor.
KARARSIZLAR NE DİYOR?