Önceki yazımda ABD Başkanı Trump’ın çelik ve aliminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirme kararının Washington ile Çin arasında “ticaret savaşları”başlatacağını belirtmiştim. Bu karar Kanada, Güney Kore, Meksika ve AB ülkeleri gibi Washington’ın müttefiklerini de yakından ilgilendiriyor. Önümüzdeki süreçte ABD ile birçok ülke arasında ticari misillemeler bekleniyor. Misillemelerden ABD’de en fazla zarar görecek sektör ise gıda sektörü olacak.
Konu, Beyaz Saray’daki “Küreselciler” ile “Ulusalcılar” arasında çatışma unsuruydu. Bir tarafta Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı Gary Cohn, Savunma Bakanı James Mattis ile Hazine Bakanı Steve Mnuchin yer alır iken, karşı cephede “Ticaret şahinleri” olarak nitelenen Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Ulusal Ticaret Konseyi Başkanı Peter Navarro yer alıyordu. Karar, Cumhuriyetçi Parti’nin serbest ticareti savunan ana akım Kongre üyelerini de rahatsız etti. Çelik ithalatına getirilen vergilerden Güney Kore ve Kanada başta olmak üzere ABD’nin bazı müttefiklerinin muaf tutulup tutulmayacakları ise açıklık kazanmış değil. ABD’nin yerli çelik üreticileri için zafer olan ek tarifeler ucuz çelik ithalatına bağlı sektörler için ağır maliyetler getiriyor. Tarifelerin lehinde ve aleyhinde olan kanatlar da çıkarları çelişen sektörlerdeki büyük şirketlerle ilişkililer. Yani mesele, istihdam meselesi falan değil.
Tarifelerle ilgili mücadeleyi kaybeden Gary Cohn’ın görevden ayrılabileceği söyleniyor. Beyaz Saray reddediyor ama Ulusal Güvenlik Danışmanı General H.R. McMaster’ın da gideceği yönündeki söylentiler yoğunluk kazandı. İddialara göre Savunma Bakanı James Mattis ile Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly, McMaster’i göndermek için bir plân üzerinde çalışıyorlar....