Yazımın başlığı kimseyi yanıltmasın, küçümseme değil kastettiğim, tam tersine bu fasulyeden savaş, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının en kanlı safhasına işaret ediyor. Bu savaşta soya fasulyesi etkili bir Çin silahı. Silahın namlusuysa kırsal Amerika’nın soya fasulyesi üreticilerine doğrultulmuş bulunuyor. “Beyaz Amerika”nın omurgası sayılan “Kırsal Amerika” çoğun “Cumhuriyetçi Parti”ye oy veriyor. ABD ile savaşında Çin stratejik bir hamleyle fasulyeden füzeler göndererek ilk olarak kırsalın Cumhuriyetçiler’ini vurdu.
Trump yönetimi Çin ürünlerine 34 milyar dolarlık ek vergi bindirmiş idi. Çin de aynı miktarda misillemede bulundu. Çin ürünlerine 200 milyar dolarlık ek vergi getirerek elini yükselten Trump Çin’in misilleme yapması durumunda miktarı 505 milyar dolara kadar çıkaracağı tehdidinde bulundu. ABD’nin Çin’e ihracatı geçen yıl yaklaşık 130 milyar dolar iken, Çin’den yapılan ithalat 505 milyar dolara denk düşüyor. Daha önceki bir yazımızda “ticaret savaşları”nın “tavuk oyunu”na benzediğini söylemiştik. Soru şu: Önce hangi tavuk aldığı darbelere dayanamayarak kaçacak veya ilk kim gözünü kırparak bahsi kaybedecek?
Soya fasulyesi ABD’nin Çin’e ihraç ettiği tarım ürünlerinin üçte ikisini teşkil ediyor. Çin soya fasulyesi ihtiyacının yüzde 85’ini ithal ediyor. Amerikan soya fasulyesinin ise yüzde 62’si Çin’e gidiyor. Mayıs ayından bu yana soya fasulyesi fiyatları yüzde 18 düştü. Soya üreten 10 eyaletten 9’u 2016’daki Başkanlık seçimlerinde Trump’a oy vermişti. Soya fasulyesi Çin için temel bir ürün, hem gıda olarak, hem domuz yemi olarak kullanıyorlar. Çinliler soya, mısır ve diğer tarım ürünleri için tedarik kaynaklarını çeşitlendirebilirler. Tedarik için Brezilya ve Arjantin seç...