Önce İran ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürdü. Trump ise İran’a bir hava saldırısı için talimat verdi. Ancak Trump harekatın başlamasından 10 dakika önce fikir değiştirdi. Trump’ın saldırı emrini iptal etmesine en çok üzülenlerse İsrail, Suudiler ve Birleşik Arap Emirlikleri’ydi.
Kabinesindeki “Neocon” şahinlerin bastırmasına rağmen Trump, İran’la savaşı politik olarak üstlenecek pozisyonda değil. ABD, Irak’ı işgal ettiğinde Kongre George W. Bush’a tam destek verdi. Bugün böyle bir destek Trump’ın arkasında yok. Cumhuriyetçiler arasında fikir birliği de bulunmuyor. Bir kısım Trumpçı ise Neoconlar’ın ABD’yi savaşa sürüklemesine karşı teyakkuz halindeler. Meselâ “Fox News” sunucusu Tucker Carlson’a göre İran’ı bombalamak Trump’ın politik kariyerini bitirecek ve 2020’de yeniden Başkan seçilme şansını tümüyle yok edecektir.
Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Rus ve İsrailli mevkidaşlarıyla üçlü zirve için Kudüs’te. Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bolton İran’a askeri müdahale seçeneğinin hâlâ masada olduğunu söyledi. Carlson ise Bolton’ın açıklamasını, “Neoconlar hâlâ Washington’da muazzam bir güç kullanıyorlar. İran’la savaşın maliyetinin ne olduğu umurlarında değil” diye yorumladı. Trump kendisini destekleyen medyaya daha fazla kulak veriyor. Trump hem 2016’daki Başkanlık Kampanyasında ve hem de Başkan seçildikten sonra önceki yönetimleri Amerikalılara trilyonlarca dolara mal olan aptal savaşlar başlatmakla suçladı. Trump’ın başkan seçilmesinde ABD askerlerini evlerine getireceği vaadi etkili oldu.
Bolton ve Mike Pompeo’nun Trump kabinesinde yer alması “İsrail Lobisi”nin Netanyahu’yu destekleyen kanadını çok mutlu etti. Trump 2020’de yeniden başkan seçilebilmek için Lobi desteğine ihtiyaç duyuyor. “Demokratlar”ın İsrail karşıtı bir partiye dönüştüğünü savunan Trump “Lobi”den sadece kendisini desteklemesini istiyor. Öte yandan İsrail yanlısı Evanjelik Hıristiyan Siyonistler’in kitle desteğini kaybetmek istemeyen Trump bu iki kesime çok taviz verdi. İsrail için İran’a savaş açmak ise Trump’ın politik kariyeri için en kötü seçenek olur.
Trump Kuzey Kore meselesinde olduğu gibi İran konusunda da Neocon şahinleri kaldıraç olarak kullanıyor. Trump bir önceki Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı Kuzey Kore’ye karşı yumuşak davranmakla suçlamıştı. Şahin Trump, Kuzey Kore lideriyle iki defa yüz yüze görüştü. İkili arasında, güzellemelerle dolu mektup arkadaşlığıysa hâlâ devam ediyor.
Bolton ve Pompeo “İran’a azami baskı” kampanyasının başta gelen aktörleri. Trump şahinler üzerinden İran’ı masaya çekmek istiyor. Bir taraftan Körfez’e askeri yığınak yapıyor, bir taraftan da İran liderlerine “gelin yüz yüze görüşelim” diyor. Körfez’deki askeri yığınak İran güçleriyle sıcak temasa yol açabilir, işler kontrolden çıkabilir. Bu tehlike her zaman mevcut.