Vilnius’taki “NATO Zirvesi”nin sonuç bildirisinde Çin’in iddialı politikalarının ve artan askeri gücünün NATO’nun çıkarlarına, güvenliğine ve değerlerine karşı tehdit oluşturduğuna dikkat çekilmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin ise yaptığı bir açıklamada NATO’yu modası geçmiş “Soğuk Savaş zihniyeti”ni ve “sıfır toplamlı oyun” kavramını terk etmeye davet etmişti. Wenbin ayrıca NATO’nun Asya-Pasifik’te tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir tutum izlemekten vazgeçmesi gerektiğini belirterek, “Genişlemeye devam etmek için bahaneler uydurmayın, dünya barışı ve istikrarında yapıcı bir rol oynayın” demişti.
Pekin’deki rahatsızlığın en önemli sebeplerinden birisi, Asya-Pasifik’ten Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerinin de Vilnius’taki “NATO Zirvesi”ne katılmış olmalarıydı.
Biden Yönetimi bir taraftan Pekin ile diyalog geliştirmeye çalışırken, diğer taraftan da Çin’e karşı sert bir politika gündemi takip ediyor. Amerikan Kongresi’nde her iki parti içindeki Çin karşıtı şahinlerin çoğunlukta olması Biden Yönetimi’ni çift dilli bir politikaya yöneltiyor....