Önümüzdeki Cuma günü (2 Ağustos 2019), Zilhicce ayına girmiş olacağız inşâAllah.
‘Gücü yeten’müminlerefarz kılınan hac ibadeti (Âli İmran 3/97), Rasulüllah’ın (s.a) uyguladığı üzere Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan kutlu bir Tevhîd yolculuğudur. Zilhicce’nin 10. (ve 11-12-13.) günü kurban kesmek de, Rabbimizin “Biz her ümmet için bir kurban kesme ibadeti koyduk…” (Hac 22/34) hükmü ve “O halde, Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” (Kevser 108/2) talimatı gereği Efendimizin yaptığı gibi ifa edilen ve Allah’a teslimiyeti ve kurbiyeti içeren hâlis bir ibadettir.
Kur’ân-ı Kerim’de iki âyet-i kerimede geçen “on gece” ifadesi ile Zilhicce’nin ilk on gecesi (ve gündüzünün) kastedildiği rivayeti ağırlıklıdır ve Peygamber Efendimiz de (s.a), bu güzel ibadetlerin mevsimi olmasına binaen Zilhicce’nin ilk on gününün ve gecesinin faziletine dikkat çekmiş olmalıdır.
“Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” (Fecr 89/1-5) âyetinde üzerine yemin edilen “on gece” ile “Biz Mûsâ ile otuz gece için sözleştik; sonra bunu, on (gece) daha ekleyip kırk geceye tamamladık.” (A’raf 7/142) âyetindeki “on (gece)”nin, Zilhicce’nin ilk on gecesi olduğu söylenmiş; bazı hadislerde ise Zilhicce’nin ilk on günü tutulan oruçların ve yapılan ibadetlerin diğer günlerdekinden daha faziletli olduğu müjdelenmiştir.
“Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş/amel Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevgili olsun...” (Tirmizi, Savm 51; Darimi, Savm 52)