Abdurrahman Dilipak Yeni Akit Gazetesi

Garb cephesinde yeni bir durum yok!

Brexit konusunda gelinen noktada belirsizlik kısmen devam ediyor. Brexit’in ertelenmesi için AB ülkelerinin tümünün onayı gerekiyordu. Eğer erteleme gerçekleşmeseydi İngiltere, 12 Nisan Cuma günü yerel...

12 Nisan 2019 | 4.487 okunma

Brexit konusunda gelinen noktada belirsizlik kısmen devam ediyor. Brexit’in ertelenmesi için AB ülkelerinin tümünün onayı gerekiyordu. Eğer erteleme gerçekleşmeseydi İngiltere, 12 Nisan Cuma günü yerel saatle 23:00’te AB’den ayrılacaktı. Son gelen haber şöyle: AB ve İngiltere, Brexit’i 31 Ekim 2019’a kadar erteleme kararı aldı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 27 AB üyesi ülke ve İngiltere›nin, Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaştığını açıkladı. İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit’in 31 Ekim’e ertelenmesine rağmen “Brexit’i mayıs ayının ilk üç haftası içinde parlamentodan geçiremesi halinde AB’den 1 Haziran günü resmen ayrılabileceklerini” söyledi.

Hatırlanacağı üzere AB daha önce de İngiltere’nin erteleme talebini kabul etmiş ve Brexit müzakerelerini 29 Mart’tan 12 Nisan’a uzatmıştı. 5 Nisan’da erteleme talebini AB’ye ileten Theresa May, Brexit’i 30 Haziran’a ötelemek istiyordu. AB ise daha uzun bir ertelemeden yanaydı.. İngiltere’de daha önce Avam Kamarası, Theresa May’in AB ile daha önce vardığı anlaşmayı reddetmişti. Milletvekilleri daha sonra Gümrük Birliği’nde kalmak gibi May’in anlaşmasına alternatif planları oylamış fakat hiçbir plan Avam Kamarası’nda çoğunluğun desteğini alamamıştı. 

Mayıs sonuna kadar İngiltere’nin AB’den ayrılmaması durumunda Haziran’daki AB seçimlerine girmesi gerekebilir. Bu konuda Angela Merkel, Brexit’in bu yıl sonu veya 2020 başına kadar ertelenebileceğini söylemişti. Ama nihai karar 31 Ekim 2019 oldu. May ise Mayıs ayının ilk 3 haftası içinde bu konuda bir karar vereceklerini ve 1 Haziran’da bu konuyu netleştireceklerini söyledi.

Bu arada İtalya’da senet borsası çökmek üzere. İspanya’da da  durum pek iç açıcı değil. Yunanistan’ı zaten söylemeye gerek yok. İtalya’da bir ekonomik kriz İspanya’yı da vurur. İtalya ve İspanya’daki kriz döner Fransa’yı vurur. İtalya, İspanya, Fransa’daki kriz bütün Avrupa’yı sallar.

AB ile ABD arasındaki rekabet devam ediyor. Bu durum aslında bir NATO krizi aslında. ABD ile AB arasındaki kriz Güvenlik Konseyi’ndeki 5 daimi üyenin 3’nün de krizi anlamına geliyor. Geriye Rusya ve Çin kalıyor. Yani bu kriz aynı zamanda bir BM krizi anlamı taşıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.668 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.135 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 905 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.081 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.603 Okunma