Helenistik Dönem, Anadolu’nun Büyük İskender’in istilalarıyla başlayan Eski Dünya›da Balkan / Makedon / Trek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir.
Helenistik Dönem, Büyük İskender’in istilalarıyla başlayan Antik Dünya’da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir. Helenistik Dönem, Klasik Grek Dönemini izlemiştir ve Helenistik Dönem’in ardından, Klasik Grek egemenliğindeki bölge Roma Cumhuriyeti hakimiyetine geçmiştir.
Mesela Kallipolis’e “Gelibolu” deyince yerli ve milli mi oluyor!? Ya da Hz. Musa ile Hızır AS’ın denizden çıkıp üzerinde balık yedikleri kayanın bulunduğu için dindar kavimlerin o gün oraya inşa ettikleri mabedden dolayı “Simondağı” mabedi dedikleri mekanın adını “Samandağı” yapınca yerli ve milli mi oluyor!? “Gavur Dağı”nın adını “Nur Dağı” yaparak millileştirmiş mi oluyoruz. Biliyorsunuz oraya “Gavur Dağı” denmesinin sebebi, Peygamberlerine ihanet eden bir kavmin helak olduğu bir mekanın en üst noktasında “Ahir dağı” ve Amanoslar bulunduğu için oraya bu ad verilmişti. Onun önünde de bu gün Amik ovası denilen yerde de çok büyük bir bataklık vardı ve oraya da “Gavur Gölü” denirdi. Çünkü orası da Lut kavminin helak olduğu o havzada bulunuyordu. Bu arada “Ahir” dağının adını da Ahır Dağı yaptık. Simon dağı, Samandağı olunca o samanları yiyecek keçilere bir de ahır gerekliydi!?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uganda’da 29 Ekim resepsiyonundaki tepki çeken görüntüler nedeniyle Türkiye›nin Kampala Büyükelçisi Sedef Yavuzalp’in Ankara’ya geri çağrıldığını açıkladı.
Yavuzalp, Troya Antik Kenti’nin, UNESCO Dünya Mirası Listesi›ne girişinin 20. yılı olması münasebetiyle Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018’in «Troya Yılı» ilan edildiği, bu sebeple bu yıl 29 Ekim konseptinin “Troya Yılı” olarak düzenlendiğini söylüyor. Dahası Truva 2018 etkinlikleri Cumhurbaşkanlığının himayesinde sürdürülüyor. Dahası da var: Bir süre önce (ÇOMÜ) İlahiyat Fakültesi ve Çanakkale Müftülüğü ortaklığıyla düzenlenen “Troia’dan Çanakkale’ye İnsanın, İnancın ve Mekanın İnşası: Değerler ve Şehir Kongresi”nin açılış töreni İlahiyat Fakültesi İÇDAŞ Kongre Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda gerçekleştirildi. 2018 Troya Yılı kapsamında, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Çanakkale Müftülüğü ortaklığıyla düzenlenen açılış törenine Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen, Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Erdem, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Karışit, Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Müftüsü Arif Gökçe, Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Mustafa Görün ile siyasi parti temsilciler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra öğrenciler katıldı.