Ramazan geliyor. Bu ramazan için bir teklifim var. Eğer hâlâ okumadınızsa, bu ramazanda gelin şöyle bir şey yapalım. Kur’an-ı Kerim’in aslı yanında, manasını da okuyalım. Dikkat, meal Kur’an değildir. Mealci de olmayalım. Meal, o meali yapanın aklı ile sınırlıdır. Eksik ve yanlış da olabilir. Eğer, aynı evde birden fazla kişi bu halkaya katılacak olursa, o da farklı bir meal okusun ve zaman zaman, ayetlere verilen anlamı karşılaştırın, araştırın ve üzerinde düşünün. Biz meale iman etmiyoruz. Meali okumamız, vahyi anlamak içindir. O ayetle amel etmek noktasında, o ayetin tefsirini, esbabı nüzul sebebini, o ayete ilişkin peygamberimizin bir açıklaması varsa o açıklamayı ve o hadisin vürud sebebini de anlamalıyız. Bunun için şimdiden usulü tefsir, usulü hadis ve usulü fıkıh okumamız gerekir. Kelami konuları anlamak için kelam, İslam’ın farklı zaman ve mekânlarda nasıl yorumlandığını anlamak için bir İslam tarihi okumak gerek. O zaman mezhep ve tarikatların nasıl doğduğunu ve geliştiğini ve nasıl roller üstlendiklerini de göreceğiz.
Aşağıda bir okurumun gönderdiği 50 ayete dayalı 50 özellik bulacaksınız.
Bu okumaların ardından, Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okuduktan sonra, son sayfasını açık “okudum, anladım, kabul ettim” deyin ve imzalayın. O günün tarihini ve şehrin adını yazın. Kitap, Allah ile (c.c) kulu arasındaki sözleşmedir. Onu okuyup, anladığınız ve kabul ettiğiniz gün gerçek mümin olduğunuz gündür. Yoksa “iman ettik” demekle yakanızın bırakılıvermeyeceğini biliyorsun uz. “Ey iman edenler iman ediniz”in ne demek olduğu da bu şekilde ortaya çıkmış oluyor. Böylece “atalarımızın dininden Allah’ın dinine hicret” etmiş olacağız.
Aşağıda okuyacağınız kriterler “Kopenhag kriterleri” değil, Rabbimizin bize vahyettiği, “elest bezminde” kabul ettiğimiz kriterler. Her biri 2 puandan 100 puan eder. İsterseniz hepimiz bu konularda kendimize not verelim ve bakalım ne çıkacak.
Evet, mü’min’lerin Kur’an’da geçen 50 özelliği: