Hemen herkes memleketin temel sorununun eğitimsizlik olduğundan söz ediyor da, bana kalırsa tam aksi, “cehaletin bu kadarı ancak eğitimle mümkündür..” Eğitim yolu ile insani bir sağduyu, refleks olan feraset denilen şey eğitimle yok edilince geriye bir canavar kalıyor..
Kur’an-ı Kerim “cahil” diye eğitimsiz kişilerden sözetmez.. Belki onlar “Ümmi”dirler.. Ümmi olduğu halde, mesela “Sinan Ümmi” “Ümmi Kemal” gibi nice feraset sahibi insanlar vardır.
Amr bin Hişam veya bilinen adıyla Ebû Cehil, “Ebul Hikem” adıyla da anılır. Zamanının ilim, siyaset, ticaret, sanat ve edebiyat alanının önde gelen isimlerinden biri idi. İslam geleneğinde bu adamın sıfatı “Ebu Cehil”dir.. İslami kaynaklarda cehalet hakikatin bilgisinden yoksun olmak şeklinde tanımlanır.. Kur’an-ı Kerim’de doğrudan Ebu Cehil adı geçmese de ona gönderme ve işaret vardır.. Mesela Firavun, Bel’am gibi bir takım kınanan örnek insanlar da zamanın bilgisine sahiptiler..
Kitap, bilip de yapmayanlar ile ilgili Beni İsrail topluluğu üzerinden ve Tevrat örneği ile “Kitap yüklü eşek” benzetmesi yapar. Cuma/5: “Tevrat’la yükümlü tutulup da onunla amel etmeyenlerin durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin durumu gibidir. Allah’ın âyetlerini inkâr eden topluluğun hâli ne kötüdür! Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.”