Etnospor Kültür Festivali’nden çıktık, köprü açılışına oradan Yunus Emre Enstitüsü tarafından, T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl ikincisi düzenlenen “Türkçe Bayramı”na..
Sahi bizim spor akademileri, fakültelerinden neden kimse yoktu festivalde. Merak ediyorum Türkçe Bayramı’na kaç Türk dili ve edebiyatı fakültesinin dekanı ya da bölüm başkanı katıldı.. Ya da kaç işadamı..
Üniversiteler, işadamları, STK’lar işin içinde yoksa o iş yarım kalır.. Bu işin içinde devlet de olacak yerel yönetimler de, işadamlarımız da olacak, basınımız, STK’larımız da.
27 Ağustos Cumartesi günü yapılan Türkçe Bayramı “İstanbul Ülker Sports Arena”da Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleşti. Şölenin yapıldığı mekanın adı da Türkçe değil.. Firma markalarına bakın, tabelalara bakın..
Dilimizi kaybedersek her şeyimizi kaybederiz.. Allah’ın kitabını da o dille anlıyoruz. Diliniz yoksa dininiz, medeniyetiniz de tehdit altında demektir..
Dil, “lisan”, “organ olarak dil”, “Kalp” anlamlarına gelir.. İnsan duygularını kelimelerle anlatır, kelimelerle konuşur, anlar..
Onun için bizim öğrenim yöntemimizde ilk basamakta “belagat” vardır. Düşündüğünüzü doğru ifade edebilme ve söyleneni doğru bir şekilde anlama aracı olarak belagat. Ondan sonra “adab-ı muaşeret” bilişim adamı, edebi. Halk içinde hak ve sorumluluklarını bilmek. Hak ve adalet duygusu.. 3. Mantık, hesab, hendese, arz ve sema bilgisi, zaman ve mekan bilgisi. Kainat içinde varlık sebeb-i hikmeti. Garbi ifadesi ile Kozmografya bilgisi. Daha doğrusu Yaratılış hikmeti, Hikmet dersi. Sonra Hakikat ve Gerçeğin bilgisine kapı aralanacak. Önce bunlar insanı kamil olmada ilk basamaktır.
Aklın istiabı, bilgi ve o bildikleriniz arasında zaman ve mekanla ilişki kurarak sorumluluk üretme iktidarı ile sınırlıdır.
Türkçe yeniden uyanıyor, ama biz içeride bu konuda yeterli bir duyarlılık üretemedik.. “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında 46 ülkeden 540 öğrenciyi Türkiye’nin 16 farklı ilinde ağırlayan Yunus Emre Enstitüsü, “Türkçe Yaz Okulu” finalini 27 Ağustos’taki “Türkçe Bayramı” ile taçlandırıyor. Lügavi, ıstılahi, köken olarak ve izafi olarak kelimelere yüklediğimiz özel anlamlar konusunda ciddi çalışmalara ihtiyacımız var.
60 ülkeden 500 öğrencinin katılımıyla 22 Ağustos’ta İstanbul Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilen etkinlik umarım bu duyarlılığın artmasına vesile olur.