14 Şubat “Sevgililer Günü” daha doğrusu aziz Valentine gününün hikâyesi nedir?
Neredeyse herkes her yıl 14 Şubat’ta sevgililerine veya eşlerine bu günün ruhu ile bütünleşen, karşı tarafa sevgilerini anlatan hediyeler veriyor.
Eski Roma’da 14 Şubat Roma tanrılarının kraliçesi olan dişilik, Kibele’de olduğu gibi doğurganlık ve evlilik tanrıçası Juno’ya duyulan saygıdan dolayı tatil edilirdi. 13 Şubat’tan 15 Şubat’a kadar kötü ruhları kovarak şehri temizlemek, sağlık ve bereketi serbest bırakmak için, bir tören yapılıyordu. O gün aynı zamanda baharın başlangıcı olarak kabul ediliyordu.
Lupercalia töreninde Romalı genç kızlar, isimlerini küçük kâğıt parçalarının üzerine yazıp bir kavanoza koyuyorlardı. Genç Romalı erkekler ise kavanozdan şansını çekerek o kızla festival boyunca beraber oluyorlardı. Bu evliliğe giden bir yolun da kapısını aralıyordu. Yani bu tören aynı zamanda “Bekârlar bayramı” olarak da kutlanıyordu. Aslında Romalılar Pagan bir inanış ve gelenek ürünü olan Lupercalia töreni ile Aziz Valentine gününü bir arada kutlayarak Pagan bir geleneği dini bir inanışla birleştirerek kutlamaya devam ettiler.
Savaşmak için asker bulmakta zorlanan imparator 2. Claudius, aşk ve evlilik müessesesinin askerden kaçmalara sebeb olduğu gerekçesi ile evliliği yasaklayınca, Aziz Valentine, Aziz Marius ile birlikte yasağı delerek gençleri evlendirmeye devam etti.. İmparator ceza olarak Valentine’yi işkence ile öldürttü. Rivayet edilir ki, Valentine zindanda iken gardiyanın kızına aşık olur ve 14 Şubat’ta idama götürülürken kıza “Senin Valentine’in” imzalı bir mektubu gönderir. Bu gün, bugünle ilgili ilk kart gönderme kabul edilir. ABD’de Esther Howland ilk “Sevgililer Günü kartı”nı 1850’de üretti ve bu işten ciddi kazançlar elde etti. 1916’da ABD Missouri’de Kansas merkezli “Hallmark Kartları” şirketi, seri üretime geçerek, kutlamaların şeklinin hemen hemen bugünkü halini almasına sebep oluyor. Bu şirket bugün “Sevgililer Günü” için 132 milyon kartın satıldığı bir endüstrinin parçası.