Çevremiz kan gölü ile, insanlar Şehitler Tepesi’ne gidip gelirken, ardında Kayseri’de yeni bir bomba yüklü araçla saldırı düzenlemişken, Halep kan ağlarken yılbaşı kutlamasanız olmaz mı?
Yılbaşı! Hangi yılbaşı, kimin yılbaşısı.. “Noel”den, onun “Papa”sından size ne! Bizim “Derviş Nikola’dan söz ediyorsanız o Demreli, Hz. Peygamberden önce yaşamış bir İncil hafızı. Sizin bildiğiniz Noel Baba 1927 yılında Kaliforniya’da Pagan hikayeleri ile süslenmiş, Coca Cola için üretilen bir maskot..
Noel, yaygın olarak 25 Aralık’ta Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanan bir Hristiyan bayramıdır. Kilisede yortu yapılır. Ortodokslar Gregoryen takvimine göre değil de, Jülyen takvimine göre, 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ta Noel kutlarlar. Ortodoksların Noel’i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, Gregoryen takviminin Katolik Papa 13. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır.
Noel sözcüğü Latince Natalis yani doğumdan üretilen bir kelimedir. Burada Hz. İsa’nın doğumuna bir gönderme yapılmaktadır.. Bugünkü Noel kutlamaları seküler, din dışı kutlamalardır. Her ne kadar Hz. İsa’nın dönüşünü sembolize eden süslenmiş çam ağaçları “Ey Mesih bizim evimize gel” anlamı taşısa da, kimse bu anlamın farkında bile değildir.. Noel Baba, daha çok seküler çevreler ve Protestanların itibar ettiği sembolik bir isimdir..
Noel Baba Türkçe’ye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir. Almanca’da Noel anlamında kullanılan Weihnachten sözcüğü, Hz. İsa’nın doğum gününe izafeten “kutsal gece” anlamına gelir. İngilizce’de “Noel” anlamında kullanılan “Christmas” Grekçe Khristos (Mesih)’e gönderme yapar. İskandinav bölgesinde Paganlar çok eskiden de benzer bir şekilde kış gündönümü bayramı kutlardı.
Bizdekiler için yılbaşı kutlaması, batılılaşma, çağdaşlaşma, modernleşme aracıdır.. Yoksa bunlar ne kameri, ne şemsi takvimi bilirler..