Zarrab itirafçı olup serbest mi bırakıldı?. Zarrab suikast tehlikesi mi atlattı?. Zarrab son duruşmaya niçin katılmadı?. Zarrab mahkum mu olacak?. Zarrab suçsuz mu, ya da suçu ne!
Zarrab gitti, Zarrab geldi!. Zarrab işi iki tarafı pis bir çubuk. Mahkemeye birileri 3500 sayfa bilgi-belge vermiş. Dosyada 200’e yakın kişinin adı geçiyor.
Zarrab işini deşelerseniz, bu işe Barzani’yi de, Irak yönetimini de, İran’ı da dahil edebilirsiniz. Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Rusya, Bulgaristan, Yunanistan ve hatta Almanya’ya kadar uzanır bu iş. Zarrab işini eşelerseniz, bir bakmışsınız bir ucundan Zindaşti’ye uzanmış / uzatılmış.. Diğer, Türkiye’de iş yapan İranlı şirketlere ulaşmış. İşin ucu Suriye’ye, Lübnan’a uzanmış.
Bu kadar bulaşık bir işte İsrail, KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Dubai, Bahreyn olmazsa ayıp olur. Yani bu kadar karışık bir işte kim inanır CIA, MOSSAD, MI6, BND’nin olmadığını. Kambersiz düğün olur mu?
Bir yanı ile Zarrab sıradan bir piyon. Öte yanı ile bu işlerin merkezinde yer alan kilit bir isim. Zarrab herkesin bildiği bir isim, piyasa, siyaset, bürokrasi, finans ve sanat çevreleri ile ilişkisi olan seküler bir genç. Ama arkasında İran rejimi var. Avrupa’dan gelip, Irak üzerinden İran’a uzanan bir koridorda ne işler çevrildiği herkesin bildiği bir “sır”! Ambargo ve petrol karşılığı yapılan ticari işler.
İran’la Almanya’nın arası Sovyetler dağıldığından beri süper! Doğu Alman sanayiini İran satın aldı bir bakıma. İran’ın Fransa ile de arası idi. Sovyetler dağıldıktan sonra Ruslarla da araları iyi idi. Rafsancani döneminde İran, Rusya ve Ermenistan üzerinde de büyük işler becerdi. İran’ın Ermenistan kapısı hep açık kaldı.