Dünkü Milliyet gazetesinde ocak ayının son haftasında yaptığımız araştırma sonuçlarını okudunuz. Vatandaşların yüzde 85’i referandum sandığı önüne geldiğinde mutlaka gidip oyunu kullanacağını söylüyor. Geçmiş seçimlere ve halk oylamalarında baktığımızda katılımın ne zaman yüksek ne zaman düşük olduğu ile ilgili kanaatlere sahibiz. Türkiye’de sandığa katılım, batı demokrasilerine göre hep yüksek oluyor, hem de çok yüksek. Ülkemizde seçmenler oy kullanma hakkını sonuna kadar kullanmaya çalışıyorlar. Bunun birden çok nedeni var.
En önemli neden, sandıktan çıkan sonucun insanların hayatlarını
olumlu veya olumsuz etkileyeceği yönündeki algı. Ve bu algı seçim
takvimi sürecinde siyasiler eliyle oluşturuluyor. Batıda
iktidarların değişmesi seçmene göre ekonomi veya dış politikada
küçük bir takım değişikliklere neden oluyor. Yani İngiltere’de İşçi
Partisi’nin veya Muhafazakar Parti’nin, Almanya’da Sosyal
Demokratların veya Hıristiyan Demokratların hatta Yeşillerin,
ABD’de Cumhuriyetçilerin veya Demokratların kazanması veyahut
kaybetmesi, seçmene göre hayatlarını, gündelik yaşamlarını çok
etkilemiyor. Seçmende bu algı hakim. Halbuki Türkiye’de “Sandıktan
çıkan sonucun vatandaşın gündelik yaşamını etkileyeceği”
düşünülüyor. Vatandaş bu refleksle sandığa gidiyor ve oyunu
kullanıyor. Önümüzdeki halk oylamasında da seçmenlerin yüksek
oranda sandığa ilgi göstereceğini gerek araştırma sonuçlarından,
gerekse geçmiş sandık tecrübelerinden okumak mümkün.
Bugünden bakıldığında her 100 kişiden 85’i ‘sandığa gidip mutlaka oyumu kullanacağım’ diyor. Geçmişten bugüne yapılan referandumlara bakıldığında bu kez konu çok daha önemli. Türkiye’de Hükümet Sistemi değişikliği ile ilgili bir halk oylaması yapılacak. Vatandaşta, yapılacak bu değişikliğin kendisinin, çocuklarının ve ülkesinin geleceği ile ilgili çok önemli sonuçlar doğuracağı algısı hakim. Gerek Evet, gerekse Hayır kampanyasını yürütenlerin işte tam da bu noktada algılar üzerinde etkili olacak kampanyalar yürüteceğini ve bu nedenle katılımın yüksek olacağını düşünüyorum.
Katılımı etkileyen ikinci neden “Mevsim”. Örneğin, yaz aylarında okulların kapalı olduğu tarihlerde nüfusun yüksek oranda yer değiştirdiğini biliyoruz. Bu nedenle katılım diğer seçimlere göre daha düşük oluyor. Çünkü, okullar tatil olduğunda hali vakti yerinde olan tatile, kıt kanaat geçinenler ise memleketine köyüne gidiyor. Bu nedenle bir bölümü oy kullanamıyor veya kullanmıyor. Önümüzdeki halk oylamasının nisan ayının ortasında yapılacağını varsayarsak, yüksek katılım bekliyorum. Referandum konusunun hassasiyeti ve önemi katılımı daha da artıracaktır.