Cumhurbaşkanlığı sitemine geçilmesiyle birlikte, Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı da şekillenmeye başladı. Yeni yönetim modelinde öncelik ülke menfaatleri olduğuna göre, spor bu teşkilat yapısının neresinde olmalı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine katkı sağlaması amacıyla, Türk Spor Bilimcilerinin bu husustaki çalışmalarını araştırırken, önemli konu başlıklarına ulaştık. Bugünkü yazımız, orta ve uzun vadede halkımızın sağlık, fiziksel uygunluk ve yaşam kalitesi ile uluslararası arenada sportif başarımıza önemli kaynak sağlayacaktır:
“AK Parti'nin 2002-18 yılları arasındaki iktidarında spor alanında stadyumlar, spor salonları ve alanları ile Gençlik Merkezleri binaları inşa edildi. Yaz ve Kış Üniversite Oyunlar, Gençlik Olimpiyat Oyunları, İşitme Engelliler Olimpiyatı, Avrupa ve Dünya şampiyonası gibi birçok uluslararası müsabaka ve yarışma organize edildi. Aynı zamanda 20 milyonu bulan genç nüfusu olmasına rağmen, ağırlıklı olarak devşirme ve doping yapan sporcular ile uluslararası alanda başarılı olmaya çalıştık…”
“Olimpiyat Oyunlarındaki madalya sıralamasındaki 41’inciliğimiz ve % 20’lik düzenli fiziksel aktivite oranı ile Avrupa’nın en hareketsiz ülkesi olduğumuz dikkate alındığında, bu düşük düzeyin yükseltilmesinde en uygun başlangıç noktasının antrenörleri, beden eğitimi öğretmenlerini, serbest zaman eğitmenlerini ve spor yöneticilerini yetiştiren öğretim üyelerinin ve eğitim programlarının niteliğinin artırılması olduğu söyleyebiliriz. Bu konudaki sorumluluk Yükseköğretim Kurumunundur. Türk Sporuna ve halkımızın sağlık ve fiziksel uygunluğu ile yaşam kalitesini geliştirecek nitelikli elemanların yetiştirildiği Yükseköğretimdeki Spor Bilimleri alanının hizmet veren fakülte ve yüksekokulların sayısı azaltılırken, Avrupa ve Dünya standartları dikkate alınarak kalitelerinin yükseltilmesi en önemli başlangıç noktasıdır. Spor Genel Müdürlüğü sadece sportif faaliyetlerden değil fiziksel aktivite, egzersiz ve rekreasyonel sporlardan da sorumlu bir kurum olmalıdır. Spor Genel Müdürlüğü gibi halkın fiziksel aktivite ve rekreasyonel sportif etkinliklerine katılımını yaygınlaştırmaktan ve yaşam kalitesini artırmaktan sorumlu Sağlık ve Fiziksel Uygunluk Genel Müdürlüğü kurulmalıdır. Fiziksel aktivitenin yaygınlaştırılması ve kalitesinin artırılması Sağlık Bakanlığının değil Spor Bakanlığının temel görevidir…”
“Spor Genel Müdürlüğü Spor Eğitim Dairesi Başkanlığı, Yükseköğretim Spor Bilimleri alanı ve Mesleki Yeterlilik Kurumunun işbirliği ile antrenörlük mesleğinin standartlarının ve yeterliliklerini belirlenmesi, bu mesleğin yasal güvence altına alınması sadece Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayan değil uluslararası alanda talep edilen antrenörlerin yetişmesine yol açacaktır…”
“Üniversite rektörlerinin 1993 yılında 2017 yılına kadar seçimle atanmasının eğitimin ve “Web of Science” da bilimsel çalışmaların sayısını ve kalitesini artırmadığı gibi Spor Federasyonları Başkanlarının da seçimle belirlenmesi Olimpiyat Oyunlarında madalyaların sayısında ve niteliğinde artışa sebep olması beklenirken ilgili spor camialarında bölünmeye ve düşmanca rekabete dönüşmüştür. Cumhurbaşkanı veya Spor Bakanının liyakatli kimselerden doğrudan atayacağı Federasyon başkanları sporun gelişimine daha çok katkı sağlayacağı açıktır…”