Ahmet Gülümseyen Yeni Akit Gazetesi

Engelleri kaldıran spor federasyonları (3)

İşitme, görme, bedensel ve özel spor federasyonlarının, diğer spor federasyonlarıyla ne tür işbirliği içesinde olabileceği merakıyla başladığımız yazı dizimizi bugün sürdürmek...

22 Nisan 2018 | 73 okunma

İşitme, görme, bedensel ve özel spor federasyonlarının, diğer spor federasyonlarıyla ne tür işbirliği içesinde olabileceği merakıyla başladığımız yazı dizimizi bugün sürdürmek istiyoruz. Konunun detaylarına eğildikçe, başarı sırrını daha net görmek mümkün oluyor. Spor yaptırmak için ulaşılan çocuk/genç/yaşlı bireylerin sosyal hayata katılımıyla başlayan mutluluk/verimlilikleri süreç içinde farkındalığa dönüşüyor. İşte o anlamlı işbirliği Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile zirve yaptı. Eski TFF Başkanı rahmetli Hasan Doğan’ın desteğiyle başlayan engelli bireylere futbol yaptırma projeleri, Ampute Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonluğuyla taçlandı. Sadece futbol mu? Asla. Tekvando ve Karate Federasyonunun değerli Başkanları Metin Şahin ve Esat Delihasan ile yaptığımız görüş alışverişinde, özel sporcuların spora teşvik çalışmalarının geçmişinin 15-20 yıl öncesine kadar dayandığını belirttiler. Engelli kardeşlerimizin bugün başarıları konuşuluyor ise, başarının en önemli nedeni onlara sağlanan imkân. Uzun uzadıya, derin hesaplardan daha önemlisi, ismini koyup başlamak, başarı demek… 

DİKKAT ÇEKEN AYRINTI VE BAŞARILAR…

Bugün Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde kaç federasyon ve bunların bünyesinde kaç branş var ise, ortak çalışmayla engelli vatandaşlarımızın da o bünyeye katmakta yarar var. Bunun bir başka izahı ‘harmanlamak’ gerekiyor. Örneğin, işitme engelli bir bireyin diğer bireylerden tek bir farkı, sözlü iletişim sağlayamamaları. O çocuk/gençlerin üstün yeteneğe sahip olduklarını bizzat yaşayarak görme imkânımız oldu. Spor Genel Müdürlüğünde Spor Uzmanı olarak çalıştığımız dönemlerde 2004 yılında kurulmasında katkımız olan Hentbol Milli Takımı, geçtiğimiz yıl Olimpiyat Şampiyonu oldu. Elbette başarı tesadüf değil, programlı çalışmanın neticesinde geliyor. Başarı sadece Hentbol ile sınırlı kalmadı, Voleybol ve Futbol ile zirve yaptı. Türk spor tarihinde, takım sporlarında böyle bir başarı yok. Sadece takım sporları mı? Değil! İşitme Engelli gençliğin, Samsun’da yapılan Olimpiyatlarda (Deafympics) Güreş (8), Tekvando (10), Karate (12, Judo (6) Kort Tenisi (1) ve Atletizm (3) branşlarında elde ettikleri madalyalar, bize önemli bir mesaj niteliği taşıyor…

SPORUN SESSİZ DEVRİMİ…

Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan Bey ile yaptığımız röportajda, engellilere yönelik ilgi ve çalışmalarının antrenörlük dönemlerine kadar dayandığını söylüyor. O ilgi ve çalışma bugün meyvelerini veriyor. Başarı, uzun soluklu yarışın meyvesi. Bazı federasyonların başkanlığını yapan isimlere baktığımızda, spordan bîhaber, başkan olduktan sonra isimleri tanımaya başlıyoruz. Sonrasında diyoruz ki, neden başarısızlık? Kim, kimin aklıyla alay ediyor, ortada. Karate Federasyonunun sistemli/organize çalışma karşılığı, 23. Yaz İşitme Engelli Olimpiyat Oyunlarına ikisi altın madalya olmak üzere, toplam 12 madalya olarak yansımıştı. Onların elde ettiği başarının tek taraflı bakıldığında sadece bir spor başarısı gibi görünse de, başarıya yürekli yaklaşıldığında, işitme engelli sporcularımızın yaptığı ‘sporun sessiz devrimi’ tanımına uyuyor…

ORGANİZASYONLARDA DA ŞAMPİYONUZ…

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
UNICEF, Filistin’i unutup, gözünü Türk çocuklarının sporuna dikti! 22 Kasım 2024 | 5 Okunma Trabzonspor’un imdadına Milli Takım yetişti 20 Kasım 2024 | 133 Okunma Futbol oynayamayacak olan Ömer ve İsrail vahşetinin suç ortakları… 17 Kasım 2024 | 34 Okunma Çocuklarına spor yaptıran/ yaptıracak annelere mektup (2) 15 Kasım 2024 | 148 Okunma UEFA ve yandaşı İsrail lobisine Beşiktaş ‘masada’ kaybetmemeli!. 13 Kasım 2024 | 190 Okunma