Spor yapmak ister birey, bedensel ve ruhsal gelişim sağlamak ister. Biraz da devreye sosyalleşme girer ki, işte o vakit bol ‘kepçeli’ anlayış kazanır. İnsan sağlığının önem taşıdığı süreçte devlet seferber olur ve spor tesisleri yapar, vatandaşının sağlıklı kalması, refah ve huzur içinde hayatını idame etmesi için. Böyle bir durumu kabullenemeyenler, işleyen süreci, kişisel çıkar/rant, toplumsal kıyıma dönüştürmek ister. Ve adını koyarak devreye sokulur ‘kirli’ planlar; sayısal loto, spor toto, milli piyango, iddaa, at yarışı, on numara, kazı kazan. İslam esaslarıyla bağdaşmayan, haksız kazanç/kazanım olarak ‘kumar’ tanımıyla uygulamaya/uğraşıya dönüşüyor. Alın terinin olmadığı, çalışıp kazanmanın esamisinin okunmadığı bir ‘yıkımın’ başlangıcına malzeme edilir spor…
Kur’an ve Sünnete göre yasak olan bir uğraşının/şans oyunlarının savunması, ancak ve ancak iman zayıflığıyla karşılık bulur. Kumar tohumunun ‘yaygınlaşmaya başladığı yerde, kin, nefret, düşmanlık, bereketsizlik, nifak, tembellik v.b. tetiklenmesi manası taşır. Sporun bu olumsuzluklara malzeme edilerek, toplumun milli ve manevi dönüştürücü virüs haline gelmesi, unutulmaz yaralar haline dönüşen çöküşün habercisi oluyor. Sportif müsabakalar, kumar kategorine giren şans oyunları, bu kategoride büyük ‘dilim’ oluşturmaktadır. Bu dilimde büyük payı oluşturan kurum; Spor Toto. Kurum, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermekte. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı adı altında faaliyet gösterilen ve müşterek bahsin spora katkısı (bu tanım ve rakamlar başkanlığın resmi sitesinde yer almakta) kurum, 2005 yılındaki geliri 22.008.772,65 iken, 2010 yılında bu rakam 79.719.711,64 olarak açıklanıyor. 2005-2010 yılları arasında dokunulan (tadilatı yapılan) ve yaptırılan spor tesis sayısı 470. Bugün tarih Şubat 2019. Spor Toto sitesinde yer alan bilgilere göre, 2004 yılından 2017 yılı ilk çeyreğine kadar hazineye 18 milyar 141 milyon Türk Lirası kaynak sağlanmış. Resmi açıklama devam ediyor; ‘2017 yılı ilk çeyreği itibariyle Spor Toto Teşkilat Başkanlığımızca; spor federasyonlarına 1 milyar 600 milyon Türk Lirası bütçe sağlanmıştır. Son 5 yılda amatör spor kulüplerine de yaklaşık 67 Milyon Türk Lirası maddi destek verilmiştir…’
Spor Toto açıklamasına göre ‘2004 – 2017 yılı ilk çeyreğine kadar futbol, basketbol, voleybol, hentbol, su topu, masa tenisi gibi pek çok spor branşına da isim hakkı olarak yaklaşık 3 Milyar Türk Lirası katkı yapılmıştır.’ Teşkilat Başkanlığınca yapılan açıklamada, ‘Ülkemiz gençlerine, sporuna, okullarımız başta olmak üzere çeşitli eğitim altyapı ve hizmetlerine, kültürel faaliyetlere verdiğimiz destek ve yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir’ şeklinde, hız kesmeden, topyekûn devam etmektedir!..
MÜSİAD ve UTESAV tarafından hazırlanan ‘Kumar ve türevleri’ raporu dikkat çekici. 27 Aralık 2018 yılında yayınlanan rapor, kumarın korkutucu boyutlarını gözler önüne sermekte. 2017 yılında Milli Piyangonun geliri 3,7 milyar TL, Türkiye Jokey Kulübü’nün at yarışı geliri 5 milyar lira, Spor Toto teşkilatının geliri ise 9,1 milyar lira. Yeni Şafak Gazetesi yazarı Sayın Ahmet Ulusoy’un belirttiği gibi ‘Birey ve toplum açısından çok önemli bir sorun kaynağı olan kumarın son yıllarda yaygınlaştığı, alanının genişlediği ve artık kurumsal bir boyut kazandığı görülmektedir...’ Suça/kumar makinelerine ‘yakıt’ taşıyıp ortak olan, ilgili, yetkili ve muhatabına duyurulur…
Bu vesileyle Cuma günümüz hayırlara vesile olsun inşallah…