Ahmet Sağırlı Türkiye Gazetesi

2. Dünya Savaşı'nda İngiliz Propagandası

Tarihçi David Welch, bu isimle bir kitap yazmış. Fiona Macdonald (BBC) bu kitabı tanıtırken kitaptan bazı pasajlar aktarmış. İlgi çekici yerler var. Akla değil duygulara hitap etmek gibi.. Çok sık tekrar gibi.....

20 Aralık 2016 | 561 okunma

Tarihçi David Welch, bu isimle bir kitap yazmış.
Fiona Macdonald (BBC) bu kitabı tanıtırken kitaptan bazı pasajlar aktarmış. İlgi çekici yerler var. Akla değil duygulara hitap etmek gibi.. Çok sık tekrar gibi.. Goebbels'ın tekniklerini hatırlatıyor:
İngiliz hükümeti İkinci Dünya Savaşı'nda hangi propaganda metotlarını kullandı? Hitler'in Kavgam kitabından neler öğrendi 'içimizdeki düşman' fikrini nasıl işledi?
'Propaganda' kelimesi yanlış bilgilendirme olarak anlaşılabilir; oysa İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere hükûmeti bu konuda dikkatli bazı metotlara başvurdu. Birtakım psikolojik etkileme metotları kullanılsa da bunların mümkün olduğunca doğru görülmesi gerekiyordu.
"İnsanları İnandırmak: 2. Dünya Savaşı'nda İngiliz Propagandası" adıyla yayımlanan kitabında tarihçi David Welch:
"Birinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından Enformasyon Bakanlığı (MOI) kaldırıldı; zira propaganda kolaylıkla yalan ve yanlış bilgi ile ilişkilendiriliyordu artık" diyor.
"2. Dünya Savaşı'nda MOI tekrar kurulduğunda bakanlık bu durumun farkındaydı ve mümkün olduğunca gerçekleri yaymak istiyordu."
BBC eski Genel Müdürü John Reith 1940'ta Enformasyon Bakanı olarak atandı. Reith, iki temel prensip koydu:
Haberler propagandanın öncü birlikleridir ve propaganda gerçeği sadece gerçeği ve mümkün olabildiği kadar gerçeğin tamamını anlatmalıdır. Ama MOI yine de kamuoyunu maniple edecek eski bildik teknikleri kullanmaktan geri durmadı. Fakat bunun belli kurallar çerçevesinde yapılması gerekiyordu. Chatham House adlı düşünce kuruluşu 1939'da 86 temel kural belirlemişti. "Propagandanın önceki yargılara uygun olması" bunlardan biriydi.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 675 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 516 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 504 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 385 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 525 Okunma