Ahmet Sağırlı Türkiye Gazetesi

Devletin malı efsanesi...

Özal'ın bir devlet bakanı vardı: Tınaz Titiz. Yeniden yapılandırma işlerine meraklıydı. O günkü anlayışı ile bürokrasinin en az on yıl ilerisindeydi. Anlattıklarını çoğu...

26 Nisan 2017 | 872 okunma

Özal'ın bir devlet bakanı vardı: Tınaz Titiz.
Yeniden yapılandırma işlerine meraklıydı. O günkü anlayışı ile bürokrasinin en az on yıl ilerisindeydi. Anlattıklarını çoğu kimse anlamıyordu. Onun gündeme getirdiği konuları biz on sene sonra konuşmaya başladık.
Bir gün bir hatırasını anlatmıştı. Yabancı sermaye girişi ile ilgili bürokratik işlemleri azaltmak için önce mevcut mevzuata bakmışlar.. Sayıları unuttum ama 100'den fazla imza lazım olduğunu görmüşler. KHK ile imza sayısını 30'a düşürmüşler.
Tınaz Bey demişti ki, böyle hâllerde sistem kendini korumaya alıyor. Sanki, siz misiniz bunu 100'den 30'a indiren dercesine zaman içinde imza sayısını yine 100'den fazla yaptılar. Eskisine göre zorluk neredeyse iki katına çıktı.
Tınaz Bey'in bu konularda 16 tane telif eseri var. Sanal ortamda bulmak mümkün. Vakit bulabilirseniz (Sorunlar Nasıl Çözülmez) isimli akıcı kitabından başlayabilirsiniz.
Bazı kurumları yeniden yapılandırmak mümkün değil.
Bana göre mesela Millî Eğitim Bakanlığında yeniden yapılandırma olmaz.
Millî Eğitim Bakanlığı sadece lağvedilebilir.
Bir örnek olarak MEB dedim.. Bunun gibi çook kurum var. Eleman deposu olmuş. Ucu bucağı yok.
Bu hizmeti merkezden yürütmek şart mı?
Merkezde temel prensipleri koyan, denetleyen en fazla 100 kişilik bir kadro olur. Kalan herkes illere devredilir. Bırakın özel idareler okul devralsın, işletsin, öğretmen alsın.. Almasın.. Ne yapacaksa kendisi yapsın.
Merkez koyduğu temel prensiplere uysun.
Kadrosu bir milyona yaklaşan teşkilatla eğitim olmaz.. Hiçbir şey olmaz. Soldan sağa say deseniz bir sene zaman alır. Bu kadar sayının sağdan sola dönmesi bile bir hükûmet dönemine sığmaz. İller baksın bu işe. Hepsinin aynı müfredata tabi olması da şart değil. Ortak üç dört tane ders olur, gerisini iller kendi şartlarına göre, velilerin taleplerine göre ayarlar. Ne okutulacağı ilan edilir, veli beğendiğine gider. Temel eğitimden sonra herkesi eğitme iddiası ile Kızılay’ın yardım çadırından herkese yemek dağıtmak arasında bir fark yoktur. Yarısını dökerler, yarısı yemez, maliyet artar, israf artar.. Sadece dağıttın mı, dağıttım olur.
Yine Tınaz Bey'in kamunun satın aldığı mal ve hizmetlerle ilgili bir dökümü vardı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 675 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 516 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 504 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 385 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 525 Okunma