Ahmet Sağırlı Türkiye Gazetesi

Kuyuya atılan taş

YSK'nın "mühürsüz oy pusulaları da geçerlidir" kararı başımıza ne işler açtı. Bu kararın sonuca etkisi olmuş mudur? Muhtemelen sonucu değiştirecek kadar olmamıştır. Belki...

20 Nisan 2017 | 449 okunma

YSK'nın "mühürsüz oy pusulaları da geçerlidir" kararı başımıza ne işler açtı.
Bu kararın sonuca etkisi olmuş mudur?
Muhtemelen sonucu değiştirecek kadar olmamıştır. Belki hiç olmamıştır.
Eğer hileden manipülasyondan vs söz ediliyorsa bunun yolu mühürsüz oy pusulasından geçmez. Mühürsüz pusula kararıyla kanunun açıkça ihlal edilmiş olması kafaları karıştırdı.
Kafa karışıklığından ziyade işin içinde art niyet var deniliyorsa art niyetlilere malzeme verilmiş oldu.
Ne var bunda ne olmuşsa olmuş, konuyu kapatıp işimize bakalım, diyerek geçiştirilebilir mi?
Referanduma sistem değişikliği oylamasının ötesinde anlamlar yüklendi. Var olma yok olma mücadelesi dendi.
Bağımsızlık savaşı dendi.
Güle oynaya gidilen bir referandumun sonunda oylar bu şekilde dağılsaydı kavga konusu olmazdı. Yenmek- yenilmek, kazanmak-kaybetmek olarak görülmezdi. Millet az bir oy farkıyla sistem değişikliği talebimizi onayladı, denirdi.
Mahallenin oylarını tahkim etmek için sertlik politikası tercih edildi. Son savaşımız denildi bu strateji karşı tarafı da kendi içinde konsolide etti.
Şimdi, hadi dağılın artık bu kadar büyütecek ne var, kabul edin yenildiniz deyince konu kapanır mı?
Yolu nedir bilmiyorum, bu kadar tecrübeli, görmüş geçirmiş adam var. Sözü edilen oylar yeniden mi sayılır, o oylar iptal mi edilir bir yolunu bulmak lazım. Aksi hâlde bu karın ağrısı veya sancı artarak devam eder.
YSK'nın kararından dönmesi de teknik olarak kolay değil. O zaman geçeriz saymak yerine sözü edilen oyların sonucu değiştirmeyeceğini göstermek lazım.
Bir de şaibeye sebep olan bu kararın dışında dikkat çekici bir iki husus var ki, onlar zaten itiraz sonucunda netleşecek konular. Bazı sandıklarda katılım oranı yüzde 100 görünüyor. Olamaz mı? Küçük yerlerde olur. Köylerde ekseriyetle katılan katılmayan olmaz. Herkes sandığa gider. Ama bir semtte genelde katılım oranı yüzde 70-80 ise aynı yerdeki bazı sandıklarda yüzde 100 katılım dikkat çeker.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 677 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 521 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 506 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 388 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 529 Okunma