Ahmet Sağırlı Türkiye Gazetesi

Malezya gibi olmak iyi ihtimalmiş

Balyoz sanıkları artık muteber adam statüsünde, biliyorsunuz. Ekranlara çıkan bazıları, "Müsaadenizle ben Balyoz sanıkları demeyeceğim, kahramanları diyeceğim" dedi. Bu hamur daha çok su götürür....

02 Ağustos 2016 | 921 okunma

Balyoz sanıkları artık muteber adam statüsünde, biliyorsunuz.

Ekranlara çıkan bazıları, "Müsaadenizle ben Balyoz sanıkları demeyeceğim, kahramanları diyeceğim" dedi.
Bu hamur daha çok su götürür. Balyoz sanıkları başlığının bugün beni ilgilendiren tarafı şu:
Yeni şartlardan dolayı artık çoğuna müttefik gözüyle bakıyoruz.
O sanıkların bir numarasının damadı, bir Alman gazetesine demeç vermiş:
"Benim Türkiye için gerçekleşecek en iyi senaryom Malezya gibi olabileceği.. Ekonomik yönde refah, kültürel yönden muhafazakâr, Batı standartlarında bir demokrasi değil, azınlıklar ve muhaliflerin kötü durumda olabileceği bir ülke."
Bu, iyi senaryosuymuş.
Kötüsü de var. Afganistan gibi olma ihtimali.. AB üyeliğini ihtimal dışı görüyor. Bugünkü şartların oluşmasında AB'nin de sorumluluğu olduğunu söylüyor.
Türkiye’deki darbe girişiminin arkasında Gülen hareketinin (FETÖ) olduğuna kendisinin de inandığını, Gülen taraftarlarının YAŞ kararlarıyla orduda yapılacağı konuşulan temizlik öncesinde umutsuzluğa kapılarak hükümeti devirmeye dönük yaptıkları son bir girişim olarak nitelendirmiş.
. . .
Bizim arzumuza göre şekillenecek olsa zannediyorum milletin büyük ekseriyeti, "Aman ağzınızdan yel alsın.. Ne yapacağız Pakistan gibi Afganistan gibi olup.. Malezya gibi olalım" der.
Ne yapınca Malezya gibi olunur ne yapınca veya yapmayınca Afganistan-Pakistan gibi olunur bilmiyoruz.
Ben şu kadarını biliyorum: Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz.
Yıllardır öfkemizle, sadakatimizle, heyecanımızla, ihanetimizle, dış bağlantıları olan hainlerimizle, iyi niyetle, kötü niyetle, görev icabı veya kuyruk acısıyla habire bir yere yapı taşı taşıyoruz. Taşıdıklarımızla bir yapı inşa edilecek.
Çoğu radikal kararlarımız son darbe teşebbüsünden sonra görüldüğü gibi tepki veya tedbir amacıyla alınıyor.
Bakalım taşıdığımız taşlarla yapılan bina nasıl olacak.
Eninde sonunda bir şekil ortaya çıkacak.
....
Bir şeyi yıkınca yerine kurulan her hâl ve şart altında eskisinden iyi olur mu sorusu bana hep İran'ı hatırlatıyor. Şartlarından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak baktığınız zaman ne çıkıyor ortaya? 980'den hemen önce orada bir yapı yıkılmış. Monarşiden cumhuriyete geçmişler. Halkın ekseriyeti bu işe gönüllü olmuş. Geçiş için kendini parçalayanlar olmuş. 35 senede nefes alamaz hâle gelmişler. Adını koymadan -şimdilik- monarşi kısmını bırakarak yeni bir yola, eskisine benzer bir yere götürecek bir yola girmişler. 980 öncesinde bağımsızlık yoksa, eşitlik yoksa, kan emen diktatörleri olmuşsa, halk irade beyan ederek ipleri eline almışsa devir teslimden sonraki dönemin adı ne? Halk hakimiyeti mi? Tam bağımsızlık mı? Sefalet mi? Dirayet mi? Başa gelen çekilir mi? Bütün yollar Roma'ya çıkar dedikleri gibi bir şey mi?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
"Bu devlet işi" demişler.. 11 Mayıs 2017 | 675 Okunma Hüsranla biten hikâye.. 10 Mayıs 2017 | 516 Okunma Şehirle beraber büyüyen çocuklar... 09 Mayıs 2017 | 504 Okunma Yaşanmış istihbarat fıkrası... 05 Mayıs 2017 | 385 Okunma Muhafazakâr-Lümpen 04 Mayıs 2017 | 525 Okunma