“Amerika Fethullah Gülen'i iade eder mi?”diye merak ederken, Alman dış istihbarat örgütü başkanı Bruno Kahl, der Spiegel dergisine verdiği mülakatta “Türk hükümetinin 15 Temmuz darbe girişiminin ardında Fethullah Gülen hareketi olduğu konusunda kendilerini inandıramadığını” söyleyiverdi. Kahl'a göre bu yapı, “dini ve laik eğitim sağlayan sivil bir dernekleşme” idi.
Nerden çıkmıştı şimdi bu?
“Bayram değil seyran değil”cinsinden bir iş miydi Alman istihbaratçının çıkışı?
Yıllardır FETÖ okullarının Amerikan istihbaratının dünyadaki -özellikle İslam dünyasındaki- kamuflaj örgütleri olarak kullanıldığına inanmamış mıydık? “Her okulda mutlaka bir CIA ajanı bulunduğu” değerlendirmesi yok muydu?
Şimdi Almanlar neyi oynuyordu?
Acaba FETÖ, Amerikan istihbaratından Alman istihbaratına devir – teslim mi ediliyordu?
Amerika'da kayda değer bir FETÖ yapılanması vardı. Onların iade edilip edilmemesi meselesi etrafında Türk - Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceği önemli bir meseleydi.
Almanya'ya da 15 Temmuz'un peşinden askeri - diplomatik ilticalar olmuştu. Ergenekon davalarının tanınmış savcı - yargıçları “FETÖ şüphelisi” olarak Almanya'da idi.
Almanya “himaye”ye mi soyunmuştu?
Önemli soru şu idi:
- Alman istihbarat başkanının açıklaması, kendince “doğru bir istihbarat”ı mı yansıtıyordu yoksa “doğru” ne olursa olsun, Almanya'nın çıkarı böyle bir bakışı mı gerektiriyordu?
Bu çerçevede şu soruların da akla gelmesi normaldir:
- Almanya'nın çıkarı FETÖ'yü korumaksa bile, bunu açıklamanın ne tür bir gerekçesi olabilirdi?
-Almanya FETÖ'nün dünyadaki ağını kullanacaksa bile bunu gizli olarak sürdüremez miydi?
- Bunu açıklamanın Türkiye'yi rahatsız edeceği açık. Almanya bundan sonra Türkiye'yi rahatsız etmeyi göze mi aldı?
- İstihbarat Başkanı bu açıklamayı Hükümetinden habersiz mi yaptı, habersiz yaptı ise Alman hükümetinin ona yönelik bir yaptırımı olacak mı?
Çok önemli bir soru da şu:
- Bu açıklama, bundan sonra Almanya'nın FETÖ'ye kol - kanat gereceği anlamına geliyorsa, bunun Almanya'nın, FETÖ'nün etkin olduğu ve 15 Temmuz'dan sonra Türkiye'nin girişimleri ile kuşku ile bakılır hale geldiği ülkelerle ilişkisi de problemli hale gelmeyecek mi?
Türkiye'nin özellikle Batı ile ilişkilerinin yeniden harmanlandığı bir süreci yaşıyoruz.