7 Haziran seçimlerinin bir önemli figürü de Saadet ile Büyük Birlik’in seçime birlikte giriyor olması.
Saadet adına Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi adına da Mustafa Destici meydanlarda. Kuşkusuz iki partinin belirli bir kadrosu da var ve seçime asılıyorlar.
Merhum Erbakan Hoca’nın vefatından sonra Saadet’ten, merhum Yazıcıoğlu’nun vefatından sonra da Büyük Birlik’ten ayrılışlar oldu, ancak partiler varlığını koruyor ve işte meydanlarda “Milli İttifak” hüviyetiyle iddialarını sürdürüyorlar.
Bu tarz bir ittifakın, seçimlerde netice aldığına daha önce tanık olundu. Refah - MÇP - Islahatçı Demokrasi Partisi (1991’de) ve ANAP - Büyük Birlik Partisi (1995) farklı iki ittifak denemesi yaptı ve tek başlarına girmeleri halinde üye sokamayacakları Meclis’e girmeyi başardılar. Yani sağda seçim ittifakının başarılı olabileceğinin örnekleri var.
Saadet ile Büyük Birlik’in seçim ittifakı çalışması, önce MHP’nin de dahil olacağı bir çerçevede düşünüldü.
Burada “Paralel Camia”nın Ak Parti iktidarını zayıflatma heyecanının devreye girdiğini ifade etmeliyiz. Şayet seçimlere böyle bir ittifak halinde girilmiş olsaydı, bunun üç partiyi de Meclis’e sokma ve oyların birbirine katkısı sebebiyle daha çok milletvekili çıkarma imkanı da olabilirdi.
Ancak MHP bu ittifaka yanaşmadı. Muhtemeldir ki MHP’nin ittifaka mesafeli durmasının ardında, işin içinde Paralel ilişkilerin bulunması vardır. MHP’nin, Paralel Camia’nın devlet içindeki varlığını ciddi bir sorun olarak gördüğünü tahmin etmek zor değil.