Cumhuriyet’in kuruluş kutlamaları sırasında Habertürk’te Kürşad Oğuz’a mülakat veren eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ anlattı:
Milli Mücadele’nin ilk kıvılcımının çakıldığı Amasya’da Mustafa Kemal Paşa, Sultan Bayezid Camii vaizi Abdurrahman Kamil (Yetkin) Efendi ile görüşüyor. Abdurrahman Hoca şehre gelirken tedirginlik hisseden Mustafa Kemal’e büyük yakınlık gösteriyor. Ve bir mendilin içine sarılmış beş bin altını ona teslim ediyor. Bu “milli mücadeleye yapılan ilk yardım oluyor.”
Sonra baktım internette Cumhuriyet Ün. Araştırma Görevlisi Mevhibe Savaş’ın yazdığı “Mustafa Kemal, Amasya ve İki Din Adamı” başlıklı makaleyi buldum. Süreci çok geniş biçimde anlatıyor.
Milli Mücadele budur. Milli Mücadele, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Anadolu’nun ayağa kalkmasıdır. Orada da işte böyle manevi önderler, Paşa’nın yanında her bakımdan elele vermişlerdir.
Milli Mücadele yıllarında Amasya’daki birliğin başında bulunan Binbaşı Cemil Cahit Toydemir hatıralarında “O günlerde Müftü Hacı Tevfik Efendi kumandan, ben onun erkan-ı harbi idim” diyecektir. (agm)
Bu hüviyetiyle milli mücadele Anadolu’yu kurtarmıştır. Çok açık, din ile vatan savunmasının el ele tutuşması vardır.