Bir hastaya; “Senin hastalığının tedavisi yok, bununla birlikte yaşamak zorundasın!” demek bir çözüm bulma şekli değildir. Ya da bir tamirciye sürekli sorun çıkaran, seni yolda bırakan arabanı götürdüğün zaman; “Senin arabanın tamiri mümkün değil artık bu şekilde kullanmak zorundasın!” derse sizin meselenizi halletmiş olmaz.
Suriye’de de, diktatör Esed’in sultasının garanti edilmesini ve Baas zulmünün sürmesini kabullenen formüllerin hiçbiri bu ülkedeki soruna çözüm bulunması anlamına gelmez. Çünkü sorunun asıl sebebi bizzat Esed zulmü ve onun zulmünün zeminini oluşturan Baas saltanatıdır.
Peki, “Artık bu sorunun bir çözümünün olamayacağı ortaya çıkmıştır; dolayısıyla onunla birlikte yaşamanın yollarını araştırmak gerekir” tarzındaki bir izah ve bu izaha dayandırılan formüller ne kadar gerçekçi ve tutarlı olabilir?
Yukarıda verdiğimiz örneklerde doktorun veya tamircinin söylediklerinin gerçekten doğru olması mümkündür. Ama eğer bu iddialarını hiçbir çözüm üretme çabası göstermeden, ellerini taşın altına koymayı ve...