Filistin Ulusal Konseyi denince tahmin ediyoruz Filistin parlamentosu akla gelecektir. Ancak tam bir diktatör haline gelen Mahmud Abbas, Filistin parlamentosunu tamamen işlevsiz hale getirdi. O yüzden kendisinin bu dikta yönetimine meşruiyet kazandırmak için bir başka araçtan yararlanmaya çalışıyor. O da bugünlerde 29. Dönem toplantısını gerçekleştiren Filistin Ulusal Konseyi.
Filistin Ulusal Konseyi ise Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)’nün siyasi meclisi niteliğindedir. Ancak FKÖ bugün Filistin’deki tüm direniş gruplarını içine alan ve halkın tümünü temsil eden bir yapılanma değildir. FKÖ’nün bütün direniş gruplarını kapsayacak şekilde bir çatı kuruluşu haline getirilmesi için yeniden yapılandırılması Hamas ve diğer bazı direniş grupları tarafından teklif edildi. Ancak böyle bir vasıf kazanabilmesi için de direniş gruplarının FKÖ içinde kitlesel tabanlarına göre temsil edilmesi gerektiği dile getirildi. Fakat bu, Mahmud Abbas’ın işine gelmiyordu. Çünkü FKÖ’nün bu şekilde yeniden yapılandırılması durumunda siyasi meclisinde de İslâmî direnişin ağırlıklı bir temsil oranına sahip olacağını biliyordu.
Ancak dediğimiz gibi Abbas, kendi zulüm yönetimine bir siyasi meclis desteği sağlama ihtiyacı duyduğu için Filistin Ulusal Konseyi’nden yararlanmak istiyor. Şu var ki Abbas’ın tüm engellemelerine rağmen bugün hâlâ Filistin halkının yüzde elliden fazlasının desteğine sahip olduğu tahmin edilen Hamas ile kitlesel taban açısından Abbas’ın örgütü Fetih’ten sonra geldikleri bilinen İslâmî Cihad Hareketi ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Ulusal Konseyi’ni boykot etti. Dolayısıyla bu mecliste Filistin’deki kitlesel tabanın üçte ikisinin temsil edilmediğini, katılanlardan da bağımsız bir tavır sergilemelerinin değil Abbas’ın siyasetine arka çıkmalarının istendiği söylenebilir.
Ramallah’ta 30 Nisan tarihinde açılışı yapılan ve bugün (3 Mayıs) tamamlanması beklenen Filistin Ulusal Konseyi 29. Dönem toplantısı hakkında Hamas’ın Siyasi Birim Başkanı İsmail Heniyye’nin tespiti yerinde bir tespitti. Mahmud Abbas’ın Ulusal Konsey’den geçersiz bir meşruiyet devşirmeye çalıştığına işaret eden Heniyye, Filistin Yönetimi’nin milli birliği güçlendirecek bir tavır benimsememesi halinde kendisini bir vadide ve Filistin halkını da başka bir vadide bulacağını kaydetti.
Heniyye konuyla ilgili açıklamasında kendilerinin FKÖ’nün yeniden yapılandırılması ve Filistin halkının tümünü temsil eder bir konuma getirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini, bu konuma gelmesi durumunda Filistin halkı için bir şemsiye özelliği kazanacağını aksi takdirde başka amaçlar için kullanılan bir araca dönüşeceğini vurguladı.
Mahmud Abbas’ın Filistin Ulusal Konseyi’nin açılış programında yaptığı konuşma da onun aslında bu meclisi kendisinin bir parti meclisi olarak kullanmak istediğini ortaya koyması açısından dikkat çekiciydi. Gazze’ye yaptırımlara son vermeyeceğini dile getiren Abbas, Hamas’ın Gazze’de ya her şeyi teslim etmesi veya her şeyin sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyledi ve Filistin Ulusal Konseyi üyelerini de uyararak kimsenin Gazze’ye sempati göstermemesini istedi.