En başta Kudüs’ün batısıyla, doğusuyla bir bütün olduğunu ve İslam toprağı olduğunu hatırlatalım. Ayrıca 1948’de siyonist işgal devletinin kurulmasına kadar bir Doğu Kudüs, Batı Kudüs ayrımı olmadığını, şehrin bir bütün olarak değerlendirildiğini; 1948’de geneli banliyöden ve kırsal alandan oluşan batı kısmının siyonistler tarafından işgal edilmesi ve işgalcilerin burada yapılanmayı genişletmeleri üzerine böyle bir ayrımın yapılmaya başlandığını belirtelim. Beytulmakdis olarak da isimlendirilen şehrin tarihi ve asıl kısmının ise doğu kesimde kaldığı bilgisini buna ekleyelim.
Şeyh Cerrah mahallesi ise doğu kesimin kuzeyinde, sur içinde kalan ve Eski Şehir olarak isimlendirilen tarihi bölgenin yakınında yer alan bir mahalledir. İsmini de Salahuddini Eyyubi’nin özel doktoru Husameddin Cerrahi’den almaktadır.
Mahallenin tarihiyle ilgili ayrıntılara girersek sözü çok uzatmamız gerekeceği ve son gelişmelere özellikle dikkat çekmemiz gerektiği için geçmişte yaşananlara kısa notlarla temas edeceğiz.